Planiranje vjenčanja može biti izuzetno stresno, posebno ako planirate veliko vjenčanje i kada se uzmu u obzir obaveze koje i inače imate i koje ne staju samo zato što vi morate isplanirati zabavu života. Takav stres može dovesti i do pitanja na koje možda ranije ne biste ni pomislili: Želim li se zaista udati?

To pitanje nije neuobičajeno i s njime se susreće velik broj budućih mladenki. I dok je nekima od njih jasno da je u pitanju samo strah od novog i nepoznatog, strah od promjena koje uključuju ne samo novo prezime nego vjerojatno i selidbu te početak potpuno novog života, kod drugih mladenki ovo je pitanje znak za ozbiljnije promišljanje.

Ako ste i vi jedna od takvih budućih mladenki koja ovih dana propitkuje čitavo svoje postojanje i planove za dalje, uzmite u obzir savjete koje donosimo te, prije svega, budite iskreni prema sebi. Brak nije nešto u što treba juriti.

Porazgovarajte s partnerom

Prolaze li vam glavom pitanja o tome jeste li zaista spremni na brak, velike su šanse da se to pita i vaš partner. Ulazak u brak nije dječja igra i zato tome treba ozbiljno pristupiti. Iskreno recite partneru kako se osjećate, čega se bojite i upitajte ga osjeća li se on slično.

Slomljeno srce Oprost ili kraj? Tri poteza bez kojih ljubavni odnos ne može preživjeti nevjeru

Možda vas iznenadi to da se sva ta pitanja vrzmaju i njegovim mislima. Ujedno će vam biti lakše jer znate da niste sami u tome, a zajedničkim razgovorom možete shvatiti je li to u vašem slučaju samo normalan dio predsvadbenog stresa.

Planiranje vjenčanja može biti izuzetno stresno i otvoriti brojna pitanja

Zatražite savjet prijateljica ili rođakinja koje su to prošle

S obzirom na to da se s ovakvim dilemama susreću mnoge buduće mladenke, napose kako se sve više bliži Dan D, velika je vjerojatnost da se s time morao nositi i netko iz vaše okoline. Razgovarajte s onom ženom u koju zaista imate povjerenja i upitajte je kako se ona nosila s time. Zatražite savjet, upitajte je kako je nadvladala takva razmišljanja i kako je znala da donosi dobru odluku.

Zapitajte se gdje se i s kim vidite za 10 godina

Ako se za deset godina od današnjeg dana vidite s partnerom s kojim planirate vjenčanje, ako se vaše osobnosti savršeno nadopunjuju, iako su možda različite, dileme nema. No što ako se već i sada teško možete zamisliti s njime kako zajedno gurate dječja kolica? Što ako ne podržava vaše snove ili pak vašu želju o upisu dodatne edukacije smatra gubljenjem vremena? To je jasan znak da morate ozbiljno razmisliti o tome jeste li donijeli ispravnu odluku.

Posvađani par Izbjegnite je: Greška u komunikaciji zbog koje pucaju brakovi i veze

Potvrdite želite li vi i partner i dalje jednake stvari

U dugim vezama, posebno ako one traju od srednjoškolskih ili ranih studentskih dana pa sve do sada, nije neuobičajeno da partneri naprosto rastu u suprotnim smjerovima. Sve je to dio odrastanja i sasvim je normalno da više niste ista osoba koja ste bili na početku veze prije deset godina. Jednako se događa i s vašim partnerom.

Ne udajete se zbog roditelja, mišljenja susjeda ili zato što su već sve vaše prijateljice u braku. Udajete se zbog sebe i to trebate učiniti samo ako ste potpuno sigurni u svoj odabir

Iako je uzbuđenje oko prosidbe, sjajnog prstena, odabira vjenčanice i planiranja velikog dana u sebi imalo čarobnu notu o kojoj sanja velik broj žena, vjenčanje je samo jedan dan, a nakon toga slijedi stvarni život.

Zato ne dajte da vas zavede glamur vjenčanja, nego potvrdite da i vi i partner i dalje imate jednake životne vrijednosti, da i dalje težite jednakim ciljevima te da vam je međusobna sreća i dalje na prvom mjestu. Dakako, ne treba posebno naglašavati da uz sve to mora biti prisutna velika ljubav i poštovanje.

Ako je potrebno, promijenite planove

U slučaju da vam je razmišljanje o svim navedenim savjetima otvorilo Pandorinu kutiju te zaista niste sigurni trebate li se udati, bolje je da odustanete dok još ima vremena. Također možete i odgoditi vjenčanje za neko dogledno vrijeme, no imajte na umu da to sa sobom nosi i poprilične financijske izdatke te da nećete moći dobiti povrat već uplaćenog novca.

Međutim, u konačnici, ne udajete se zbog roditelja, mišljenja susjeda ili zato što su već sve vaše prijateljice u braku. Udajete se zbog sebe i to trebate učiniti samo ako ste potpuno sigurni u svoj odabir i čvrsto stojite iza svoje odluke. Brak može biti najljepše životno putovanje, no mora započeti sa stopostotnom sigurnošću i vjerom u sretan kraj.

Pročitajte i kako smanjiti stres tijekom pripreme vjenčanja, kao i što odabrani datum otkriva o budućnosti braka.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju