Učinkovita komunikacija jedan je od najvažnijih aspekata veze ili braka, a kada partneri igraju "igru krivnje" tada nitko ne sluša i ne čuje što mu se govori. Neprestano predbacivanje krivnje lako se pretvori u problem koji dovodi do prekida.

Bračni život ili veza, naravno, nisu uvijek zabavni. Ponekad ste vjerojatno osjetili frustraciju jer vam se činilo da vas partner ne sluša, a ako se ovo stanje zadrži duže vrijeme odnos se može pretvoriti u jednu veliku "igru krivnje" i biti ispunjen nabijanjem osjećaja krivnje, kritikama i zbrajanjem pogrešaka. 

Naravno, probleme u vezi prolazi svatko, ali kada zaglavite u odnosu gdje jedno drugo samo krivite za probleme vaša komunikacija je takva da vam neće pomoći da riješite probleme. S vremenom situacija će postajati sve gora i gora.

Ponekad načini na koje se štitimo od boli mogu uzrokovati još više boli, a ako se osoba ne osjeća dobro u vezi najlakše se zaštititi zbrajanjem partnerovih pogrešaka što s vremenom dovodi do odnosa koji je sveden na već spomenuto predbacivanje krivnje i kritiziranje.

Ponekad načini na koje se štitimo od boli mogu uzrokovati još više boli.

Posljedica komunikacije koja se bazira na međusobnom okrivljavanju je ta da mnogi parovi s vremenom zapnu u negativnom obrascu interakcije, a krivnja, defenzivnost, prijezir i kritika su snažni prediktori prekida i razvoda.

Ako ste i sami u situaciji u kojoj vam se čini da vaš partner i vi cijelo vrijeme samo prebacujete krivnju jedno na drugo, umjesto da shvatite u čemu je problem i riješite ga, u nastavku pročitajte nekoliko načina na koje možete iskomunicirati vaše osjećaje bez da optužujete vašeg supruga ili dečka.

Pametna komunikacija je jednostavan i besplatan način koji može pomoći da krivnja i ogorčenje ne postanu nepremostive prepreke u vašoj vezi.

1. Izrazite osjećaje tako da rečenicu počnete s "ja" umjesto s "ti".

2. Pokrenite razgovor kada se "ohladite", umjesto da reagirate u trenutku kada ste uznemireni.

3. Pronađite prikladno vrijeme za početak razgovora, najbolje kada ste oboje smireni.

4. Ako situacija eskalira, recite partneru da u tom trenutku ne možete voditi razgovor i vratite mu se kada se smirite.

5. Prije nego izrazite svoje osjećaje, razmislite o tome kako bi druga strana mogla reagirati.

KOMUNIKACIJA JE ALAT KOJI VEZU MOŽE JAČATI

Naravno, ponekad se jako teško smiriti se i pričati o osjećajima bez da nekoga krivite, međutim postoje načini za ostvarivanje komunikacije u kojoj neće biti negaitvnih obrazaca i kojom ćete izražavati bol na način koji će vašu vezu dodatno ojačati.

Da biste imali zdravu vezu, morate raditi na komunikaciji i načinu na koji reagirate.

Ponekad u tom naumu nećete uspjeti sami, ali tada možete potražiti pomoć stručne osobe koja će vam svojim savjetima olakšati cijelu situaciju. Kada partner i vi prestanete međusobno kriviti jedno drugo i počnete voditi pametne i konkretne razgovore, počet ćete i shvaćati kako se druga strana osjeća te reagirati na prikladniji način.

Da biste imali zdrav odnos, jednostavno morate raditi na komunikaciji i načinu na koji reagirate. Kada počnete izažavati kako se osjećate bez da upirete prstom u nekoga, vaš odnos bit će bolji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju