Što pokloniti za nadolazeće blagdane pravom knjigoljupcu? Očiti bi odgovor bila knjiga, no što napraviti kada nismo sigurni ima li već neku knjigu, a svejedno mu želimo dati savršen poklon?

U nastavku donosimo nekoliko ideja koje mogu biti inspiracija.

1. Šalica s motivom omiljenog književnika
Ima li što ljepše nego uroniti u dobru knjigu uz šalicu toplog čaja ili kave? Još kada je na šalici oslikan naš omiljen književnik ili književnica, zadovoljstvo je tim veće. U našim krajevima u posljednje su vrijeme popularne šalice slovenskog brenda PolonaPolona, a mogu se kupiti i u nekim našim knjižarskim lancima.

U moru popularnih imena oslikanih na šalicama nalaze se i naše Marija Jurić Zagorka te Ivana Brlić-Mažuranić. Dok trgovinama uglavnom vladaju šalice kineske proizvodnje, ovo će biti pravo osvježenje za svakog knjigoljupca. Usto su otporne i na mikrovalnu pećnicu te perilicu suđa.

2. Pretplata na audioknjige
Audioknjige postaju sve veći hit u svijetu izdavaštva, što ne čudi s obzirom na ubrzani razvoj tehnologije, ali i sve manje vremena koje imamo za uživanje u tiskanim stranicama. Osim toga, audioknjigu možemo slušati tijekom vožnje na posao, pospremanja doma, šetnje sa psom...

Krimići, klasici, ljubavni romani: 12 knjiga za različite ukuse i sve knjigoljubce

Mogućnosti su neograničene, a sve što nam treba jest uređaj na koji ćemo prethodno preuzeti zapis. Najpoznatije mjesto na internetu za kupnju audioknjiga svakako je Audible koji već od 8 funti mjesečno (67 kuna) nudi neograničen pristup audioknjigama.

3. Nakit s motivom knjiga
Ako tražite poklon za prijateljicu ili sestru koja je istodobno zaljubljena u nakit i knjige, zašto ne spojiti to u nakitu s motivom knjige? Takvu ideju možete pronaći u internetskoj trgovini NotOnTheHighStreet za 100 kuna po narukvici, a posebne su po tome što svaka od njih dolazi uz karton na kojem su otisnuti citati slavnih književnika. Tako su tu Oscar Wilde i Louisa May Alcott, ali i književni junaci kao što su Alisa iz Zemlje čudesa ili Jane Eyre iz istoimenog romana.

3. Uokvirena naslovnica prvog izdanja omiljene knjige
Poklon koji i sami možete vrlo jednostavno izraditi jest da uokvirite naslovnicu prvog izdanja omiljene knjige osobe kojoj poklanjate. Dakako, možete otići i korak dalje te nabaviti fizičko izdanje cijele knjige, no kako je njihova cijena obično visoka, ovo je savršeno zamjensko rješenje.

Čarobno i bez štapića! Božićno drvce iz Splita koje će raspametiti obožavatelje Harryja Pottera

Možete kontaktirati s izdavačem ili sami pronaći naslovnice koje su dopuštene za preuzimanje i ispisivanje, a sve što vam još treba uz to jest okvir za fotografije. Osim što ćete tako osobi kojoj poklanjate pokazati da je dobro poznajete i slušate kada govori, dat ćete joj i divnu dekoraciju za dom.

5. Jastučnica s citatom
Uz uživanje u knjizi uvijek je dobro biti udobno smješten na mekanim jastucima. Zato knjigoljupcu možete pokloniti jastuk na čijoj će jastučnici biti otisnut inspirativan citat poput onoga koji nudi Amazon – Just one more Chapter (još samo jedno poglavlje).

Amazonov proizvod može poslužiti kao inspiracija, no možete se poigrati i sami pa u nekom od grafičkih studija (pa čak i kopiraonica) dati tiskati neki citat na jastučnici koja će skladno nadopuniti dom svakog knjigoljupca.

6. Pretplata na Book Box
Book box ili kutija s knjigom već je godinama popularna u svijetu, a dostupna je i u Hrvatskoj u prodaji jednog knjižarskog lanca. Ono što tu kutiju čini posebnom je to što se svakog mjeseca, ili prema odabiru, dostavlja na kućna vrata, a uz knjigu čiji naslov ostaje skriven sve do otvaranja kutije, tu su i različite sitnice koje su tematski povezane s knjigom i koje će iskustvo čitanja učiniti još boljim.

Knjiguljupci ne žele uvijek isključivo knjige kao poklon. Može ih se razveseliti i drugim sjajnim sitnicama.

Možete birati između različitih žanrova i odabrati onu prema svom ukusu. Postoji uistinu mnogo ponuda na internetu, i za djecu i za odrasle čitatelje.