Jeste li se ikada zapitali što zapravo znači riječ "parfem"?

Car Neron organizirao bi raskošne gozbe gdje bi se ružino i jasminovo ulje izlijevalo u fontane, ispunjavajući zrak mirisnim notama. Na Bliskom istoku, praksa Bakhoor - spaljivanje tamjana i dragocjenog drva kako bi se mirisom obogatila odjeća i prostor - još uvijek je dio svakodnevice, donoseći mirisni luksuz u svakom trenutku.

Podrijetlo riječi parfem tako dolazi od latinskog izraza per fumum, što u prijevodu znači kroz dim. Još su stari Rimljani i Arapi prije više od 2500 godina usavršili umjetnost stvaranja i nošenja mirisa.

Ali što nam parfem znači danas? Za mnoge od nas, on nije samo dodatak – parfem je naš osobni potpis, nešto što govori tko smo i kako se želimo osjećati u svojoj koži. Svaki miris ima moć prenijeti poruku, probuditi sjećanja ili evocirati osjećaj sigurnosti i ugode.

Iako je njegov učinak suptilan, parfem može transformirati našu svakodnevicu – jedna kap omiljenog mirisa može nas prenijeti u neko drugo vrijeme, podsjetiti na voljenu osobu ili jednostavno učiniti da se osjećamo bolje, samopouzdanije i privlačnije.

Istraživanja pokazuju kako mirisi direktno utječu na naše raspoloženje.

Topli tonovi vanilije i mošusa mogu nas umiriti, dok svježi citrusni ili cvjetni parfemi djeluju stimulirajuće, podižući energiju.

Parfem je, zapravo, nevidljivi modni dodatak koji biramo jednako pažljivo kao i odjeću, jer on postaje dio nas, naše svakodnevice i načina na koji komuniciramo sa svijetom.

Saznajte i kako odabrati parfem koji će postati vaš zaštitni znak i koje su tajne žena koje uvijek mirišu dobro.

Zabavni kviz: 15 pitanja na koje znaju odgovoriti prave ljubiteljice parfema

Najnoviji popis 10 najboljih ženskih parfema svih vremena

Moj prvi parfem: 15 najdražih mirisa koji se ne zaboravljaju