Predivan tirkiz prema vjerovanjima je spoj nebeske i zemaljske vatre, a količina tirkiza koju netko posjeduje nekad se smatrala važnom odrednicom društvenog položaja.

Tirkiz je poludragi kamen kojem su se odavno divile brojne civilizacije, a cijenjen je kao vrlo rijedak, čak i sveti kamen, kakvim su ga smatrali Asteci, Egipćani i Tibetanci. Arapi su ga, pak, smatrali sretnim kamenom pa su njime ukrašavali konje kako bi jahači stigli sretno i sigurno na svoje odredište.

Budisti ga smatraju simbolom neba, a sam ga je Buda navodno koristio u svom spiritualnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila. Muslimani i Stari Rimljani plavom tirkizu pripisivali su ljekovita svojstva, a liječnici u starom Rimu nosili su ga na malom prstu, kako bi pobijedili svaku bolest.

Vrlo zanimljiv je način na koji ovaj prelijepi poludragi kamen nastaje. Naime, stvara se tamo gdje voda bogata mineralima prodire u stjenovite praznine. S vremenom ostaju samo minerali od kojih se formira tirkiz, a bakar iz sastava daje mu nijanse plave i zelene.

Najveća nalazišta tirkiza nalaze se u Iranu, a za njim ne zaostaje ni Južna Amerika, kao ni Meksiko.

Tirkiz je idealan za mladence

Osim nestvarno lijepom bojom koja pridonosi estetskoj privlačnosti, drag je poklon prilikom zaruka i vjenčanja i zbog značenja i moći koje mu se pripisuju. Vjeruje se da pozitivno utječe na rješavanje konfliktnih situacija, a blagotvorno djeluje i na depresiju, jača prijateljstvo i druge bliske odnose te donosi dobre snove i tjera noćne more.

Za mladence je jedan od najboljih poklona jer će im u zajedničkom životu donijeti mir, sreću i blagostanje.

Potiče radost i sreću, ohrabruje, pomaže u donošenju odluka te pridonosi općem miru i blagostanju osobe koja ga nosi, a sve te njegove dobrobiti puno su jače ako je dobiven, a ne kupljen.

Postoji i zanimljivo vjerovanje da tirkiz mijenja boju, odnosno potamni ukoliko je onaj koji ga nosi u opasnosti, ali to se ipak može protumačiti na jednostavan način: taj poludragi kamen promijeni boju zbog djelovanja sunčevih zraka, a osjetljiv je i na određene vrste kemikalija iz kozmetike te na znoj.

Psihičke i fizičke dobrobiti tirkiza

Znakovi zodijaka kojima tirkiz najviše godi i najbolje pristaje su bik, strijelac, vodenjak i ribe.

Pravi tirkiz prepoznat ćete po svjetlijoj plavo-zelenoj boji, a varijacije na temu i „tirkizi“ u nekoj drugoj boji, primjerice ljubičastoj, to zasigurno nisu.

Pustinjska ruža: Čudo prirode koje u dom unosi svjetlost i toplinu

Zbog velike potražnje za ovim divnim kamenom, tirkiz je prvi plemeniti metal koji se počeo imitirati. Prve su imitacije bile od stakla, a danas su od keramike, porculana ili plastike.

Osim psihičkih, tu su i brojne fizičke dobrobiti koje donosi ovaj poludragi kamen, a evo za koje se moći vjeruje da ih posjeduje:

  • jača imunitet
  • pospješuje protok energije
  • regulira krvotok
  • liječi želučane i probavne smetnje
  • pomaže kod virusnih infekcija
  • smanjuje upale i bol
  • suzbija bolesti grla i dišnih putova
  • smiruje grčeve
  • pomaže kod zubobolje i paradentoze

Broš s tirkizom Foto: Getty Images

Boja ljeta: Dašak tirkizne baš je ono što domu treba, donosimo primjere kako je uklopiti