Iz zemalja afričkog kontinenta, napose onih oko same Sahare, često se kao suvenir kući nosi takozvana pustinjska ili pješčana ruža. Riječ je o jednom od najposebnijih suvenira koje tvori sama priroda, a vjeruje se da ima i ljekovita svojstva.

Pustinjska ili pješčana ruža naziv je za prirodnu tvorevinu koja nastaje miješanjem i kristalizacijom minerala gipsa i barita s pustinjskim pijeskom.

Zrnca tog pustinjskog pijeska ostaju zarobljena u baritu i gipsu, a to se događa tijekom isparavanja nakon kratkih i iznimno rijetkih padalina. Upravo se tada formira površina koja svojim izgledom podsjeća na ružu. Ta ruža poprima nijansu pustinjskog tla koje uvijek može biti drugačije, ovisno o tome u kojoj se pustinji formirala.

No u predjelima Tunisa postoji još jedan način na koji može nastati ta jedinstvena tvorevina. Naime, kako u Tunisu postoje slana jezera, ruže mogu nastati kristalizacijom kalcija i soli, a to se događa ispod razine jezera, na dubinama od pola do tri metra.

Svim spomenutim načinima može nastati ili jedna ruža ili veći broj njih tijesno zbijenih jedne uz drugu, pa svojim izgledom podsjećaju na prave bukete.

Što se tiče same veličine, može biti od nekoliko milimetara pa do deset centimetara.

Iako ih obično vežemo uz predjele Sahare, takve formacije mogu nastati svugdje gdje postoje potrebni pustinjski uvjeti. Tako su zapažene i u meksičkim pustinjama, a najpoznatije se nalaze u državi Oklahomi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su nastale u vrijeme paleozoika.

Kada je riječ o saharskim pustinjskim ružama, u lov na njih najčešće kreće lokalno stanovništvo koje ih prodaje kao suvenire po cijeni od već jednog eura, no postoje i organizirani obilasci pustinja i traganja za tim jedinstvenom fenomenom.

Posebne moći pustinjske ruže

Osim što mami svojim neobičnim oblikom, smatra se da pustinjska ruža ima i ljekovita svojstva, i za mentalno i za fizičko zdravlje.

Naime, sam pijesak, temeljni dio ruže, simbolizira pročišćenje. Ako ga osoba drži u rukama ili se ruža nalazi u njegovoj blizini, navodno odnosi napetost i psihički nemir, ublažava agresiju i negativne misli, dok istodobno donosi unutarnji mir i harmoniju te povećava razinu samopouzdanja i potrebne odlučnosti kako bismo krenuli u nove životne pobjede.

Šarmantni Sidi Bou Said "Svi su dobrodošli, i muškarci i žene": Zemlja čarobnih vizura i mirisa u kojoj se pije najslađa kava

Kada je pak u pitanju ukrašavanje doma tim posebnim suvenirom, pustinjska ruža često se koristi i u uređenju prostora poznatom kao feng shui. Naime, kako se ona koristi energijom vatre, stvara entuzijazam, svjetlost i toplinu.

Vezana je uz mušku yang energiju, emocije, strasti i akciju. U domovima osoba koje žele živjeti prema feng shuiju smješta se u južni dio kuće ili pojedine sobe, a njezina prisutnost može poboljšati i ojačati položaj pojedinca unutar obitelji i društva općenito.

Također štiti imovinu i sve dragocjenosti koje se nalaze u njoj, a posebno je korisna ako se selimo u novi prostor u kojem je netko već živio prije nas – smatra se da neutralizira energiju prethodnih stanara i dopušta nam da ju razvijemo.

Iz svega navedenog vidljivo je kako se pustinjska ruža uvijek vezuje za konkretnu osobu, uz rad na nama samima te se upravo zato, iako je suvenir, ne preporučuje kupovati je drugima. Štoviše, smatra se da taj čin donosi nesreću.

Zato se sami prvom prilikom, budete li u mogućnosti, otisnite u nama najbliže stanište pustinjske ruže i potražite svoj komadić.

Pustinjska ili pješčana ruža pijesak, temeljni dio ruže, simbolizira pročišćenje (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju