Ako ste se prije ljeta odlučili hraniti zdravije i laganije, očistiti organizam i potaknuti probavu, isprobajte ovaj recept za waldorfsku salatu u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Saznajte i zašto je baš svaka namirnica u njoj dobra za vaš organizam.

Galerija

Jedna od najpoznatijih salata na svijetu potječe još iz 19. stoljeća, kada ju je osmislio Oscar Tschirky u veličanstvenom hotelu New York Waldorf Astoria. Slasna salata od jabuka, celera i oraha s majonezom i ponekom bobom grožđa prvi put je pripremljena povodom dobrotvorne priredbe za dječju bolnicu, a u izvornom obliku nije sadržavala orahe, bez kojih danas salata jednostavno nije potpuna.

Klasična waldorfska salata ne zahtijeva puno pripreme ili neobičnih namirnica. Dovoljno je zaviriti u hladnjak, nasjeckati celer i jabuku na tanke rezance i dodati im sjeckane orahe. Celer možete i prethodno blanširati, a umjesto sjeckanja može se i naribati. Originalni dresing za te zdrave namirnice radi se od majoneze i vrhnja.

Tijekom više do 100 godina waldorfska salata prošla je mnogo ''obrada i poboljšanja'', a nama je za oko zapela laganija verzija iz ''kuharice'' Donat Detox. U ovoj laganijoj verziji s dodanim namirnicama koje pospješuju detoksikaciju i zdravlje cijelog organizma majoneza i vrhnje zamijenjeni su jogurtom kako bismo od svake namirnice iskoristili dobrobiti za naš organizam.

Jabuke za waldorfsku salatu narežite na tanke ploškice ili trakice Foto: Nova Studio

Jabuke inače sadrže pektin, prehrambeno vlakno koje nam pruža osjećaj sitosti, ali i štiti naš probavni sustav. Korijen celera odličan je diuretik i potiče proizvodnju želučanog soka, što pozitivno utječe na probavne procese.

Jogurt, kao zamjena umaku od majoneze i vrhnja, bogat je probioticima, dobrim bakterijama koje žive u našim crijevima. Ravnoteža crijevnih bakterija utječe na normalno funkcioniranje probavnog sustava, ali i na jačanje imuniteta. Grilana piletina bogata je proteinima, ali može potaknuti i stvaranje glutationa – najbitnijeg antioksidansa u tijelu.

Zeleno lisnato povrće, kao što je mlada miješana salata, sadrži kalij i magnezij, koji unapređuju zdravlje vaših pluća. Obiluje i klorofilom, koji potpomaže čišćenju organizma. Orasi su bogati vitaminom E, mineralnim solima i esencijalnim masnim kiselinama, L-argininom i glutationom, koji pomažu u detoksikaciji jetre. Rajčica sadrži malo kalorija, a nebrojeno nutrijenata dobrih za cijeli naš organizam. Ima antioksidantivno djelovanje, čistač je organizma i diuretik.

Waldorfska salata idealna za detox Foto: Nova Studio

Kako biste začinili salatu, koristite limun i maslinovo ulje, ono opskrbljuje tijelo esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu i u borbi protiv lošeg kolesterola.

Kako bi detoksikacija bila još uspješnija prilikom Donat Detoxa, preporučuje se da pola sata prije jela popijete Donat, koji podržava rad probavnog sustava uz ovakvu raznoliku i uravnoteženu prehranu kao dio zdravog načina života.

RECEPT – WALDORFSKA SALATA

Sastojci:
250 g piletine
2 jabuke
3 žlice limunova soka
150 g jogurta
1 veća šnita celera
1 ljutika
150 g lisnate salate
100 g cherry rajčice
40 g oraha
maslinovo ulje
sol i papar (po ukusu)

Priprema:
Jabuke marinirajte s limunovim sokom i žlicom jogurta. Ostavite da stoji 40 minuta.
Tanko narežite celer, pomiješajte s jabukama, tanko narezanom ljutikom i grubo usitnjenim orasima.

Umiješajte ostatak jogurta te dobro promiješajte.

Narežite grilanu piletinu na trakice i cherry rajčice na polovice.

Na sitnu lisnatu salatu stavite waldrofsku salatu i poslažite piletinu narezanu na ploškice Foto: Nova Studio


Na sitnu lisnatu salatu dodajte waldorfsku salatu s jabukama, celerom, ljutikom i orasima te na nju poslažite orahe i cherry rajčice te je ukrasite njima. Začinite dodatno limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom.

Pola sata prije jela popijte Donat sobne temperature i uživajte u prefinoj i zdravoj salati za ručak ili večeru!

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.