Ako ste se prije ljeta odlučili hraniti zdravije i laganije, očistiti organizam i potaknuti probavu, isprobajte ovaj recept za waldorfsku salatu u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Saznajte i zašto je baš svaka namirnica u njoj dobra za vaš organizam.

Galerija Jabuke za waldorfsku salatu narežite na tanke ploškice ili trakice Majonezu i vrhnje zamijenite jogurtom Na sitnu lisnatu salatu stavite waldrofsku salatu i poslažite piletinu narezanu na ploškice +2 Waldorfska salata idealna za detox

Jedna od najpoznatijih salata na svijetu potječe još iz 19. stoljeća, kada ju je osmislio Oscar Tschirky u veličanstvenom hotelu New York Waldorf Astoria. Slasna salata od jabuka, celera i oraha s majonezom i ponekom bobom grožđa prvi put je pripremljena povodom dobrotvorne priredbe za dječju bolnicu, a u izvornom obliku nije sadržavala orahe, bez kojih danas salata jednostavno nije potpuna.

Klasična waldorfska salata ne zahtijeva puno pripreme ili neobičnih namirnica. Dovoljno je zaviriti u hladnjak, nasjeckati celer i jabuku na tanke rezance i dodati im sjeckane orahe. Celer možete i prethodno blanširati, a umjesto sjeckanja može se i naribati. Originalni dresing za te zdrave namirnice radi se od majoneze i vrhnja.

Tijekom više do 100 godina waldorfska salata prošla je mnogo ''obrada i poboljšanja'', a nama je za oko zapela laganija verzija iz ''kuharice'' Donat Detox. U ovoj laganijoj verziji s dodanim namirnicama koje pospješuju detoksikaciju i zdravlje cijelog organizma majoneza i vrhnje zamijenjeni su jogurtom kako bismo od svake namirnice iskoristili dobrobiti za naš organizam.

Jabuke za waldorfsku salatu narežite na tanke ploškice ili trakice Jabuke za waldorfsku salatu narežite na tanke ploškice ili trakice Foto: Nova Studio

Jabuke inače sadrže pektin, prehrambeno vlakno koje nam pruža osjećaj sitosti, ali i štiti naš probavni sustav. Korijen celera odličan je diuretik i potiče proizvodnju želučanog soka, što pozitivno utječe na probavne procese.

Jogurt, kao zamjena umaku od majoneze i vrhnja, bogat je probioticima, dobrim bakterijama koje žive u našim crijevima. Ravnoteža crijevnih bakterija utječe na normalno funkcioniranje probavnog sustava, ali i na jačanje imuniteta. Grilana piletina bogata je proteinima, ali može potaknuti i stvaranje glutationa – najbitnijeg antioksidansa u tijelu.

Zeleno lisnato povrće, kao što je mlada miješana salata, sadrži kalij i magnezij, koji unapređuju zdravlje vaših pluća. Obiluje i klorofilom, koji potpomaže čišćenju organizma. Orasi su bogati vitaminom E, mineralnim solima i esencijalnim masnim kiselinama, L-argininom i glutationom, koji pomažu u detoksikaciji jetre. Rajčica sadrži malo kalorija, a nebrojeno nutrijenata dobrih za cijeli naš organizam. Ima antioksidantivno djelovanje, čistač je organizma i diuretik.

Waldorfska salata idealna za detox Waldorfska salata idealna za detox Foto: Nova Studio

Kako biste začinili salatu, koristite limun i maslinovo ulje, ono opskrbljuje tijelo esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu i u borbi protiv lošeg kolesterola.

Kako bi detoksikacija bila još uspješnija prilikom Donat Detoxa, preporučuje se da pola sata prije jela popijete Donat, koji podržava rad probavnog sustava uz ovakvu raznoliku i uravnoteženu prehranu kao dio zdravog načina života.

RECEPT – WALDORFSKA SALATA

Sastojci:
250 g piletine
2 jabuke
3 žlice limunova soka
150 g jogurta
1 veća šnita celera
1 ljutika
150 g lisnate salate
100 g cherry rajčice
40 g oraha
maslinovo ulje
sol i papar (po ukusu)

Priprema:
Jabuke marinirajte s limunovim sokom i žlicom jogurta. Ostavite da stoji 40 minuta.
Tanko narežite celer, pomiješajte s jabukama, tanko narezanom ljutikom i grubo usitnjenim orasima.

Umiješajte ostatak jogurta te dobro promiješajte.

Narežite grilanu piletinu na trakice i cherry rajčice na polovice.

Na sitnu lisnatu salatu stavite waldrofsku salatu i poslažite piletinu narezanu na ploškice Na sitnu lisnatu salatu stavite waldrofsku salatu i poslažite piletinu narezanu na ploškice Foto: Nova Studio

Na sitnu lisnatu salatu dodajte waldorfsku salatu s jabukama, celerom, ljutikom i orasima te na nju poslažite orahe i cherry rajčice te je ukrasite njima. Začinite dodatno limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom.

Pola sata prije jela popijte Donat sobne temperature i uživajte u prefinoj i zdravoj salati za ručak ili večeru!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju