Jedna od najpoznatijih salata na svijetu potječe još iz 19. stoljeća, kada ju je osmislio Oscar Tschirky u veličanstvenom hotelu New York Waldorf Astoria. Slasna salata od jabuka, celera i oraha s majonezom i ponekom bobom grožđa prvi put je pripremljena povodom dobrotvorne priredbe za dječju bolnicu, a u izvornom obliku nije sadržavala orahe, bez kojih danas salata jednostavno nije potpuna.
Klasična waldorfska salata ne zahtijeva puno pripreme ili neobičnih namirnica. Dovoljno je zaviriti u hladnjak, nasjeckati celer i jabuku na tanke rezance i dodati im sjeckane orahe. Celer možete i prethodno blanširati, a umjesto sjeckanja može se i naribati. Originalni dresing za te zdrave namirnice radi se od majoneze i vrhnja.
Tijekom više do 100 godina waldorfska salata prošla je mnogo ''obrada i poboljšanja'', a nama je za oko zapela laganija verzija iz ''kuharice'' Donat Detox. U ovoj laganijoj verziji s dodanim namirnicama koje pospješuju detoksikaciju i zdravlje cijelog organizma majoneza i vrhnje zamijenjeni su jogurtom kako bismo od svake namirnice iskoristili dobrobiti za naš organizam.
Jabuke za waldorfsku salatu narežite na tanke ploškice ili trakice Foto: Nova Studio
Jabuke inače sadrže pektin, prehrambeno vlakno koje nam pruža osjećaj sitosti, ali i štiti naš probavni sustav. Korijen celera odličan je diuretik i potiče proizvodnju želučanog soka, što pozitivno utječe na probavne procese.
Jogurt, kao zamjena umaku od majoneze i vrhnja, bogat je probioticima, dobrim bakterijama koje žive u našim crijevima. Ravnoteža crijevnih bakterija utječe na normalno funkcioniranje probavnog sustava, ali i na jačanje imuniteta. Grilana piletina bogata je proteinima, ali može potaknuti i stvaranje glutationa – najbitnijeg antioksidansa u tijelu.
Zeleno lisnato povrće, kao što je mlada miješana salata, sadrži kalij i magnezij, koji unapređuju zdravlje vaših pluća. Obiluje i klorofilom, koji potpomaže čišćenju organizma. Orasi su bogati vitaminom E, mineralnim solima i esencijalnim masnim kiselinama, L-argininom i glutationom, koji pomažu u detoksikaciji jetre. Rajčica sadrži malo kalorija, a nebrojeno nutrijenata dobrih za cijeli naš organizam. Ima antioksidantivno djelovanje, čistač je organizma i diuretik.
Waldorfska salata idealna za detox Foto: Nova Studio
Kako biste začinili salatu, koristite limun i maslinovo ulje, ono opskrbljuje tijelo esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu i u borbi protiv lošeg kolesterola.
Kako bi detoksikacija bila još uspješnija prilikom Donat Detoxa, preporučuje se da pola sata prije jela popijete Donat, koji podržava rad probavnog sustava uz ovakvu raznoliku i uravnoteženu prehranu kao dio zdravog načina života.
RECEPT – WALDORFSKA SALATA
Sastojci:
250 g piletine
2 jabuke
3 žlice limunova soka
150 g jogurta
1 veća šnita celera
1 ljutika
150 g lisnate salate
100 g cherry rajčice
40 g oraha
maslinovo ulje
sol i papar (po ukusu)
Priprema:
Jabuke marinirajte s limunovim sokom i žlicom jogurta. Ostavite da stoji 40 minuta.
Tanko narežite celer, pomiješajte s jabukama, tanko narezanom ljutikom i grubo usitnjenim orasima.
Umiješajte ostatak jogurta te dobro promiješajte.
Narežite grilanu piletinu na trakice i cherry rajčice na polovice.
Na sitnu lisnatu salatu stavite waldrofsku salatu i poslažite piletinu narezanu na ploškice Foto: Nova Studio
Na sitnu lisnatu salatu dodajte waldorfsku salatu s jabukama, celerom, ljutikom i orasima te na nju poslažite orahe i cherry rajčice te je ukrasite njima. Začinite dodatno limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom.
Pola sata prije jela popijte Donat sobne temperature i uživajte u prefinoj i zdravoj salati za ručak ili večeru!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.