Pikantna francuska galeta s mrkvom, pastrnjakom i karameliziranim lukom može se jesti kao prilog ili vegetarijansko glavno jelo. Stavljanje brašna od cjelovitog zrna pšenice u tijesto dat će ovoj pogači još malo izdašnosti, teksturu koja godi nepcima i ekstra vlakna. A pastrnjak je nutritivno tajno oružje, bogato folatima, vitaminom C i vitaminom K.

Jedna porcija ove slane galete sadrži 275 kalorija, 16 grama masti, 53 miligrama kolesterola, 264 miligrama natrija, 27 grama ugljikohidrata, četiri grama dijetalnih vlakana, sedam grama bjelančevina, tri grama šećera i osam grama zasićenih masti.

Za ručak ili večeru predlažemo vam recept za galetu s mrkvom, pastrnjakom i karameliziranim lukom, jelo iz francuske kuhinje koje je vrlo ukusno ili kako bi Francuzi rekli - tres délicieux!

Sastojci:
- za tijesto:

- 100 grama brašna od cjelovitog zrna pšenice za prhko tijesto
- 65 grama namjenskog brašna
- 1 žličica granuliranog šećera
- 1/4 žličice košer soli
- 5 žlica hladnog neslanog maslaca narezanog na kockice

- za karamelizirani luk:

- 1 žlica maslinova ulja
- 1 veliki crveni luk, sitno nasjeckan

- za ostatak nadjeva i toping:

- 115 grama kozjeg sira sobne temperature
- 2 korijena pastrnjaka srednje veličine, narezani vrlo tanko po dužini
- 2 srednje mrkve, tanko narezane po dužini
- 1 žlica maslinova ulja
- 1/2 zličice košer soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 1 veliko jaje, istučeno

Galette: Mirisni kolač koji smo posudili iz pariških slastičarnica

Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura

Priprema:

1. Izrada tijesta: Izmiksajte zajedno brašno, namjensko brašno, šećer i sol u sjeckalici za hranu dok se sve ne pomiješa, 6 do 8 okretaja. Dodajte maslac te miksajte dok smjesa ne postane mrvljiva, 8 do 10 okretaja. Dodajte 3 do 4 žlice hladne vode, jednu od jednu žlicu, miksajući nakon svakog dodavanja, što je potrebno kako bi se stvorilo tijesto.

Oblikujte tijesto u disk, zatim ga čvrsto omotajte plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi, oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.

2. Karameliziranje luka: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Luk pržite uz često miješanje, oko 15 minuta dok ne poprimi zlaćano-smeđu boju. Maknite luk s vatre.

Kolač koji vole Francuskinje: Desert koji se jede na Sveta tri kralja

3. Priprema nadjeva: na podlozi posutoj namjenskim brašnom izvaljajte tijesto u krug promjera 30 centimetara. Premjestite tijesto na papir za pečenje obloženog pergament papirom. Kozji sir ravnomjerno rasporedite po tijestu ostavljajući oko šest centimetara prazno do ruba.

Karamelizirani luk pospite ravnomjerno preko sira. Pomiješajte pastrnjak, mrkvu, ulje, sol i papar u posudi te mješavinu rasporedite preko luka. Zarolajte krajeve tijesta tako da djelomično prekrije filu. Koru ravnomjerno premažite jajetom.

4. Pecite dok korica ne postane zlaćano smeđa, a pastrnjak i mrkva ne omekšaju, oko 45 minuta. Pečenu galetu pospite timijanom i poslužite tako da se reže na trokute.

Dobar tak!

Savjet plus: Tijesto možete pripremiti i do tri dana unaprijed, samo ga izvaljajte kad ga želite napuniti filom i peći. A možete i cijelu galetu napraviti ranije u danu i poslužiti na sobnoj temperaturi.