Kada dođe vrijeme za pauzu, ovaj uravnoteženi obrok ima sve kako bi vam dao potrebnu energiju za ostatak radnog dana.
Tortilja je zahvalna namirnica koju možemo puniti raznim sastojcima i ponijeti sa sobom bilo kamo, pa i na posao. Nutricionistica Zrinka Babić smatra kako za ovakav uravnoteženi obrok svatko može pronaći vremena za pripremu, a onda bilo što može poslužiti kao stol, pa bio on i onaj uredski.
Bilo da ste krenuli vježbati, uhvatili se ukoštac s našim Fit izazovom ili ste samo odlučili početi se hraniti zdravije, ova šarena tortilja sigurno će se naći na vašoj listi omiljenih gableca. Evo koje sastojke nutricionistica Zrinka predlaže da u nju stavite te svakako predlaže da umjesto obične koristite integralnu tortilju. Ona je izvor složenih ugljikohidrata, a sadrži i ponešto vlakana i proteina. Odličan je odabir kada nemate vremena za termičku obradu žitarica, a želite i dalje postizati svoje fit ciljeve.
U nju kombinirajte PIK Kuhanu šunku koja na 100 g sadrži samo 88 kalorija i čak 15 grama proteina te svega 2 grama masti. Tako se PIK kuhana šunka ubraja u niskokalorične namirnice bogate proteinima. Upravo to je ono što želimo kod procesa mršavljenja – što manje kalorija, ali dovoljno proteina za sitost i održavanje mišićne mase. Jedna šnita PIK-ove Kuhane šunke sadrži tek 16 kalorija i 3 g proteina, a gotovo zanemariv udio masti. Ova namirnica uklapa se u jelovnik osoba na redukcijskoj dijeti, osoba koje zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na unos masti, a dobar je izbor namirnice i za dječje uravnotežene obroke.
Kao dodatan izvor bjelančevina u svoju tortilju uvrstite i mahunarke, leća ili slanutak uvijek su dostupni, a bogati željezom.
"Slanutak je mahunarka koja sadrži malo kalorija, a izvor je proteina, vlakana i složenih ugljikohidrata. Mahunarke su neopravdano zanemarene u prehrani, a jedna su od najvrjednijih prehrambenih skupina", kaže nutricionistica.
Feta sir izvor je proteina, ali i masti. Međutim, u kombinaciji s drugim izvorima nemasnih izvora proteina poput PIK Kuhane šunke i slanutka možemo ponekad uživati i u feta siru.
Origano je tipični začin mediteranske kuhinje koji sadrži protuupalna, ali i antibakterijska te antivirusna svojstva.
Povrće je gotovo obvezno u svakom obroku, pa i ovdje. Daje nam vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna, pa bi gledajući hranu koju pojedemo tijekom dana najviše volumena trebalo otpasti na povrće. Bez povrća nema zdravlja, stoga i u ovu tortilju uklopite sve povrće koje volite.
RECEPT – Šarena tortilja kao uravnotežen obrok za posao
Sastojci:
- 2 šnite PIK kuhane šunke
- 1 integralna tortilja
- 4-5 žlica slanutka iz konzerve ili staklenke
- nekoliko maslina bez koštica
- feta sir
- crni papar
- origano
- zeleno lisnato povrće po želji (rukola, matovilac, zelena salata…)
- cherry rajčica
- krastavac salatar
Priprema:
- PIK kuhanu šunku narežite na trakice.
- U zdjeli pomiješajte ocijeđeni slanutak, PIK kuhanu šunku, izmrvljeni ili na kockice narezani feta sir i masline te začinite i ponovno pomiješajte.
- Napunite tortilju povrćem i prethodno napravljenom smjesom te zarolajte.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PIK po najvišim profesionalnim standardima.