Iz Londona je stiglo veliko priznanje – Knjižnica i čitaonica „Fran Galovć“ proglašena je najboljom na svijetu.

Koprivnička knjižnica već je drugu godinu zaredom ušla među tri nominirane knjižnice za priznanje za knjižnicu godine, a ovaj je put dobila i pobjedničku ulogu.

Suci koji su donijeli ovu odluku pohvalili su sve što je Knjižnica učinila za svoju zajednicu tijekom pandemije.

Rekli su: Smatrali smo da hrvatski podnesak odražava posao koji su knjižničari obavili posvuda – ne samo na stavljanju informacija na internet, već i na izgradnji digitalne pismenosti i vještina koje korisnici, posebno djeca i mladi, trebaju da ostanu angažirani i zadrže učenje online.

Za to je posebno bio zaslužan njihov program „Mitska bića – digitalna priča“ koji je obuhvatio velik broj suradnika iz zajednice uz čije uključivanje je nastala i aplikacija za interaktivnu slikovnicu.

Kako nam kažu iz Knjižnice, sve je počelo radionicom na kojoj su djeca uz pomoć voditeljice Ivane Kranželić nacrtala priče iz podravske mitologije. Osim njih surađivali su s lokalnim dizajnerima, studentima i medijima.

Program "Mitska bića - digitalna priča"zaslužan je, između ostalog, za ovu nagradu.

Ovo je projekt koji je rađen u suradnji sa zajednicom i zato nam je posebno drago da je njegova vrijednost prepoznata. Nagrada je vezana uz kvalitetu programa koje knjižnica provodi i njihovu inovativnosti posebno u vremenima pandemije kada je trebalo osigurati komunikaciju s krajnjim korisnicima na nove načine, kažu zaposlenici Knjižnice.

I zato su s pravom ponosni na postignuti uspjeh.

Osjećaj je fantastičan. Lijepo je primiti priznanje koje potvrđuje da je naš trud prepoznat te da ulaganje u znanje i organizacija rada donose sjajne rezultate. Priznanje nas motivira da nastavimo s osmišljavanjem novih programa i usluga za korisnike i u suradnji s korisnicima kao aktivnim sudionicima kreativnog procesa koji rezultiraju ispunjavanjem poslanja knjižnice da bude mjesto druženja, okupljanja i razmjene ideja.

Vjerujemo da korisnici prepoznaju naša nastojanja da im pružimo što bolju uslugu koja ide u korak s najrazvijenijim knjižnicama svijeta. Našim radom pokušavamo ukazati na važnost knjižnica za razvoj pojedinca, a time i cijelog društva, rekli su nam zaposlenici Knjižnice.

Upravo je ova ustanova pravi dokaz da "male" knjižnice mogu raditi velike stvari koje će biti prepoznate na najvišoj svjetskoj razini.

Čestitamo!