Koja je vaša prva asocijacija na Međimurje? Nepregledni zeleni brežuljci, krajolici od kojih zastaje dah i vrhunska vina? U pravu ste. Sve ćete to moći na poseban način doživjeti tijekom svibnja na samom sjeveru Hrvatske, na festivalu vina Urbanovo.

Kao rođenoj Međimurki, odrastanje ispunjeno zelenilom, mirom i spokojem kamo god se okreneš, bilo mi je nešto sasvim uobičajeno. Odlasci na berbe grožđa, dok bih u svoju malu plastičnu kanticu iz pješčanika stavljala grozdove, prvo je što mi pada na pamet kada tko spomene međimurske vinograde. I moja obitelj u vlasništvu ima vinograd i pripadajuću vikendicu na obroncima Međimurja, pa sam sve to nekako uzimala zdravo za gotovo.

No kako rasteš, želiš nešto više. Zovu te svjetla metropola, želiš osjetiti tu silinu uspjeha, stalnih događanja, akcije, uzbuđenja, punog života koji nikada ne spava. Ipak, čak i tijekom svog zagrebačkog života često bih prijatelje za vikend vodila u svoj kraj.

Upoznavala sam ih s ponajboljim međimurskim vinima i jelima (ako još niste jeli meso z tiblice, što još čekate?), pokazivala im običaje između Mure i Drave te se iskreno osjećala napunjenih baterija pri povratku u Zagreb.

S vremenom sam sve više počela učiti o vinima i o Urbanovu, festivalu vina koji se ubraja među najpoznatije ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj regiji. Jedne sam godine čak bila i dio organizacijskog odbora najave Urbanova u Zagrebu, kao dio Društva Međimuraca u Zagrebu, gdje smo pozivali sve da nam se pridruže na našim „bregima“. Kako sam pak kasnije prva osmislila i radionice Book &Wine, u kojima su me podržali upravo međimurski vinari, moje znanje o vinu raslo je svakim danom.

I zato danas iz prve ruke mogu dati detaljan uvid u to što možete očekivati na Urbanovu 2024, kao i što baš nikako ne smijete propustiti tijekom boravka u Međimurju.

Što je uopće Urbanovo i što vas čeka ove godine?

Urbanovo je naziv vinogradarsko-vinarskog festivala kojim se obilježava dan Svetog Urbana, zaštitnika vinara i vinograda, 25. svibnja. Na području Hrvatske taj se blagdan slavi u mnogim vinorodnim područjima, među kojima se posebno ističe naše Međimurje, i to u organizaciji udruge društva vinogradara i vinara “Hortus Croatie” u Štrigovi i Svetom Urbanu.

Tijekom godina manifestacija je rasla, a danas gotovo da više i nema onoga u regiji tko ne zna što je Urbanovo.

U Domu kulture u Štrigovi od petka 17. do nedjelje 19. svibnja održavat će se Festival Pušipela na kojem će, prema riječima predsjednika udruge Roberta Horvata, "posjetitelji kroz tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae".

Prvog dana festivala bit će dodijeljene diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina, a istog dana će u suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke biti otvorena izložba pod nazivom „Povijest vinarstva na Liburniji“.

Istog dana u Termama Sveti Martin ispred puba Potkova održat će se „Wine & smile kviz“ s vinarima te poznatim blogerima i influencerima pod voditeljskom palicom stand-up komičara Gorana Vugrinca.

Zanimljiv će događaj svakako biti „Cooking show by Bajzovi dvori & Tomislav Špiček“, koji će se održati drugog dana Fetsivala pušipela.

Ono što će se ove godine organizirati po prvi put, a što će zasigurno pridonijeti opuštenijoj atmosferi i uživanju u pokojoj kapljici više, jest tzv. Urbanovo vlak koj kreće s Glavnog kolodvora u Zagrebu  i vozi do kolodvora u Čakovcu, a nakon toga posjetitelji će se prevesti autobusima do Štrigove.

Potom će se pak 24. i 25. svibnja održavati Dani otvorenih podruma, što je najbrži način da se upoznate s najboljim međimurskim vinarima i razgledate njihove uistinu jedinstvene podrume.

Uživanje u ljepotama i jelima Međimurja

Međutim, Urbanovo je mnogo više od uživanja u vinima. Bilo da u Međimurje krenete s cijelom obitelji, prijateljima ili partnerom, imat ćete itekako ispunjen vikend.

Svakako preporučam da stanete i u Čakovcu, te posjetite Muzej Međimurja u sklopu Starog grada koji je pred koju godinu čitav rekonstruiran, a u svojim postavima nudi i interaktivne igre za djecu.

Posjetite i Mursko Središće, najsjeverniji hrvatski grad koji se posebno diči šetnicom Svete Barbare uz samu Muru. Ispijanje kave u dva tamošnja kafića, koji se nalaze na metar od same Mure, teško da može što nadmašiti.

U Toplicama Sveti Martin uživat će pak i veliki i mali.

Usto, ovaj je kraj i raj za bicikliste pa, ako ste spretni i sigurni da nećete pretjerati u ispijanju vina, čitavo Međimurje možete istražiti i biciklima. Pritom svakako stanite na Mađerkinom bregu na kojem je pred koju godinu napravljen istoimeni vidikovac s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na čak četiri okolne države. Više ni ne brojim koliko su me puta ondje biciklisti zamolili da ih fotografiram.

Mađerkin breg u Štrigovi Foto: PR

Zašto se zove Mađerkin breg? Još davne 1940. godine ovdje se doselila Emilija Krauthaker, poznata mađarska balerina koja je došla u naš kraj zbog ljubavi, prateći svog muža, mađarskog vojnika, a često je znala govoriti kako živi od ljepote prirode koja ju okružuje.

Dakako, vikend ne bi bio vikend bez jela, a u koji god tradicionalni restoran da odete, neće pogriješiti. No u sklopu tzv. Gurman tjedna u najboljim ćete međimurskim restoranima moći uživati u neodoljivim kombinacijama najfinijih jela i izvrsnih međimurskih vina.

Restorani će po promotivnoj cijeni u ponudi imati menije koji uključuju tri slijeda jela, a uz svaki slijed jela dobiva se čaša vina. To će biti restorani Stari grad, Bajzovi dvori, Mala hiža, Boccone i Bistro Beška.

Svi će oni imati posebne menije, no dok ste već u Međimurju, usto morate probati već spomenuto meso z tiblice. Kada bih nekada bilo kojeg Zagrepčanina, Slavonca ili Dalmatinca upoznala s ovim autohtonim međimurskim jelom, reakcija je bila jednaka: Zašto mi ovo prije nisi dala da probam?

Urbanovo je uvijek poseban doživljaj. Zapravo poanta ni nije u ispijanju litara vina nego u druženju, hedonizmu, uživanju u nevjerojatnoj prirodi, uzimanju vremena za sebe i svoje najdraže.

Ono što je najbolje, za vrijeme Urbanova najavljena je i više nego dobra vremenska prognoza pa izgovora nema. Vidimo se?

Sve dodatne detalje možete potražiti na mrežnim stranicama manifestacije.