Prilikom odabira imena za svoju bebu, roditelji inspiraciju često potraže i među stranim imenima. Ništa čudno, s obzirom na to da mnoga od njih već imaju svoju hrvatsku inačicu, a neka su se posljednjih godina udomaćila na nađem podneblju u svom originalnom obliku.

Tako je, na primjer, Emma trenutno najpopularnije žensko ime u SAD-u. Eme kod nas nisu rijetkost, a u zadnje vrijeme sigurno ste čuli i za pokojeg Liama. Upravo je to sada najpopularnije muško ime u SAD-u.

Ako pak svratimo do Velike Britanije, tamo nas na prvom mjestu popularnosti čeka još jedno muško ime popularno u Hrvatskoj. To je Oliver i na vrhu top liste nalazi se od 2013. godine. Kada su u pitanju ženska imena, Britancima je trenutno najdraža ženska verzija Olivera - Olivia.

Iako su Australija i Novi Zeland zemljopisno i kulturološki poprilično udaljeni od Velike Britanije, stanovnici ovih zemalja imaju jednak ukus po pitanju imena. Naime, Oliver je i tamo najpopularnije ime za dječake. Slijedi ga ime Noah koje je kod nas popularno, ali prevladava verzija Noa.

  Mak, Jan, Vigo… 50 posebnih kratkih imena za dječake

Roditelji izabrali: Koje je novo ime na listi 20 najpopularnijih u Hrvatskoj?

Olivia je i tamo dugo bila najpopularnije žensko ime, ali onda ga je smijenila Charlotte. Olivia je sada na drugom mjestu, a iza nje slijedi još jedno obožavano kratko ime u Hrvatskoj - Mia.

Mnogo dječaka u Francuskoj sada nosi ime Gabriel. To je, po statistikama, sada najpopularnije muško ime u toj zemlji. Titulu najpopularnijeg imena za djevojčice nosi Louise, a na drugom mjestu je već nekoliko puta spomenuta Emma.

Kakva je situacija kod njihovih susjeda Španjolaca? Tamo su roditelji svojim dječacima najviše davali ime Hugo, a najviše djevojčica dobilo je ime Lucia.

Lana, Kai... 30 posebnih havajskih imena za djevojčice i dječake

Za djevojčice i dječake: 20 najpopularnijih imena u 80-ima koja roditelji i danas rado biraju

U nastavku pogledajte najpopularnija ženska i muška imena iz još nekih stranih zemalja.

KANADA
Olivia
Liam

ITALIJA
Sofia
Leonardo

DANSKA
Ida
Noah

NORVEŠKA
Sofia
Jakob

FINSKA
Sofia
Elias

Roditelji vole i Maris: 20 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Splitu

Male morske duše: 17 imena inspiriranih morem za curice i dječake

ISLAND
Emilia
Alexander

NIZOZEMSKA
Julia
Lukas

NJEMAČKA
Emma
Ben

BRAZIL I MEKSIKO
Maria
Jose

RUSIJA
Sofia
Alexander

LITVA
Leja
Lukas