Prilikom odabira imena za svoju bebu, roditelji inspiraciju često potraže i među stranim imenima. Ništa čudno, s obzirom na to da mnoga od njih već imaju svoju hrvatsku inačicu, a neka su se posljednjih godina udomaćila na nađem podneblju u svom originalnom obliku.

Tako je, na primjer, Emma trenutno najpopularnije žensko ime u SAD-u. Eme kod nas nisu rijetkost, a u zadnje vrijeme sigurno ste čuli i za pokojeg Liama. Upravo je to sada najpopularnije muško ime u SAD-u.

Ako pak svratimo do Velike Britanije, tamo nas na prvom mjestu popularnosti čeka još jedno muško ime popularno u Hrvatskoj. To je Oliver i na vrhu top liste nalazi se od 2013. godine. Kada su u pitanju ženska imena, Britancima je trenutno najdraža ženska verzija Olivera - Olivia.

Iako su Australija i Novi Zeland zemljopisno i kulturološki poprilično udaljeni od Velike Britanije, stanovnici ovih zemalja imaju jednak ukus po pitanju imena. Naime, Oliver je i tamo najpopularnije ime za dječake. Slijedi ga ime Noah koje je kod nas popularno, ali prevladava verzija Noa.

  Slika nije dostupna Mak, Jan, Vigo… 50 posebnih kratkih imena za dječake

Slika nije dostupna Roditelji izabrali: Koje je novo ime na listi 20 najpopularnijih u Hrvatskoj?

Olivia je i tamo dugo bila najpopularnije žensko ime, ali onda ga je smijenila Charlotte. Olivia je sada na drugom mjestu, a iza nje slijedi još jedno obožavano kratko ime u Hrvatskoj - Mia.

Mnogo dječaka u Francuskoj sada nosi ime Gabriel. To je, po statistikama, sada najpopularnije muško ime u toj zemlji. Titulu najpopularnijeg imena za djevojčice nosi Louise, a na drugom mjestu je već nekoliko puta spomenuta Emma.

Kakva je situacija kod njihovih susjeda Španjolaca? Tamo su roditelji svojim dječacima najviše davali ime Hugo, a najviše djevojčica dobilo je ime Lucia.

Slika nije dostupna Lana, Kai... 30 posebnih havajskih imena za djevojčice i dječake

Slika nije dostupna Za djevojčice i dječake: 20 najpopularnijih imena u 80-ima koja roditelji i danas rado biraju

U nastavku pogledajte najpopularnija ženska i muška imena iz još nekih stranih zemalja.

KANADA
Olivia
Liam

ITALIJA
Sofia
Leonardo

DANSKA
Ida
Noah

NORVEŠKA
Sofia
Jakob

FINSKA
Sofia
Elias

Slika nije dostupna Roditelji vole i Maris: 20 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Splitu

Beba na moru Male morske duše: 17 imena inspiriranih morem za curice i dječake

ISLAND
Emilia
Alexander

NIZOZEMSKA
Julia
Lukas

NJEMAČKA
Emma
Ben

BRAZIL I MEKSIKO
Maria
Jose

RUSIJA
Sofia
Alexander

LITVA
Leja
Lukas

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju