Na današnji dan, 23. siječnja, obilježavamo spomendan svete Emerencijane, rimske mučenice iz 3. stoljeća i najbolje prijateljice svete Agneze. Na isti dan svoj imendan slave i Eme.

Ovo kratko ime jako je popularno među roditeljima diljem Hrvatske, a na listi najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj u 2019. godini zauzelo je drugo mjesto.

Radi se o imenu koje je izvedeno od germanske riječi ermen koja znači cijeli, univerzalan ili sveobuhvatan.

U Hrvatskoj je ovo ime jedno od češćih i nosi ga više od 8000 djevojčica, djevojaka i žena. Popularno je i u ostatku svijeta, ali i u svijetu književnosti gdje ga nose mnoge junakinje. Jane Austen napisala je i roman koji se zove Emma, a rijetki su oni koji nisu čuli za Emmu Bovary.

Beba Noa, Liam, Teo… 20 najpopularnijih kratkih imena za dječake u 2020. godini

Novorođena beba Od klasika do novih favorita: 20 najpopularnijih kratkih imena za djevojčice u 2020. godini

Značenje ovog imena objašnjava i numerologija prema kojoj se radi osobama koje su rođeni vođe. Osim toga, osobe koje nose ovo ime su samostalne, kreativne i samosvjesne.

Eme su ponosne i direktne, prepune ideala u skladu s kojima žive. Imaju veliko samopouzdanje i uvijek ih vodi osjećaj da mogu ostvariti sve što zamisle.

Vrlo su nestrpljive i vole imati konce u svojim rukama. Stvorene su za liderske pozicije zbog svoje zdrave ambicioznosti. Eme se ne boje promjena. Obožavaju putovanja i svaku priliku da upoznaju nove zanimljive ljude.

Slika nije dostupna Zanemarena, a lijepa! 40 "starih" imena iz imendanskog kalendara za curice i dečke

Kada je u pitanju ljubav, one su te koje preuzimaju inicijativu. Uzbudljive su partnerice, uvijek spremna na iskušavanje novih stvari, a isto to očekuju i od druge polovice.

Mnoge poznate dame nose ovo ime, a među njima su glumice Emma Thompson, Emma Stone, Emma Watson i Emma Roberts.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju