Na današnji dan, 23. siječnja, obilježavamo spomendan svete Emerencijane, rimske mučenice iz 3. stoljeća i najbolje prijateljice svete Agneze. Na isti dan svoj imendan slave i Eme.

Ovo kratko ime vrlo je popularno među roditeljima diljem Hrvatske, a na listi najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj u 2021. godini zauzelo je drugo mjesto.

Radi se o imenu koje je izvedeno od germanske riječi ermen, koja znači 'cijeli', 'univerzalan' ili 'sveobuhvatan'.

U Hrvatskoj je ovo ime jedno od češćih i nosi ga više od 8000 djevojčica, djevojaka i žena. Popularno je i u ostatku svijeta, ali i u svijetu književnosti, gdje ga nose mnoge junakinje. Jane Austen napisala je i roman koji se zove Emma, a rijetki su oni koji nisu čuli za Emmu Bovary.

Značenje ovog imena objašnjava i numerologija, prema kojoj se radi osobama koje su rođeni vođe. Osim toga, osobe koje nose ovo ime samostalne su, kreativne i samosvjesne.

Eme su ponosne i direktne, prepune ideala u skladu s kojima žive. Imaju veliko samopouzdanje i uvijek ih vodi osjećaj da mogu ostvariti sve što zamisle.

Vrlo su nestrpljive i vole imati konce u svojim rukama. Stvorene su za liderske pozicije zbog svoje zdrave ambicioznosti. Eme se ne boje promjena. Obožavaju putovanja i svaku priliku da upoznaju nove zanimljive ljude.

Kada je u pitanju ljubav, one su te koje preuzimaju inicijativu. Uzbudljive su partnerice, uvijek spremne na iskušavanje novih stvari, a isto to očekuju i od druge polovice.

Tatjana Kakve su osobe koje nose ime Tatjana? Viktorija Mudre i tihe: Kakve su osobe koje nose kraljevsko ime Viktorija? Ivane slave imendan 27. prosinca Kakvo se značenje krije iza jednog od najčešćih imena u Hrvatskoj? Marija Marija: Koje je skriveno značenje najčešćeg ženskog imena na svijetu? Lucija Profinjene i jako osjećajne: Kakve su žene koje nose ime Lucija? Nikolina Iskreni sanjari: Kakve su osobe koje nose imena Nikolina i Nikola? Katarina Iskrene i odvažne: Kakve su osobe koje nose ime Katarina? Natalije slave imendan Sretan imendan, Natalije! Otkrijte kakve su osobe koje nose ime Natalija Martina Martinama je imendan: Moćno značenje imena koje ne gubi svoju popularnost

Mnoge poznate dame nose ovo ime, a među njima su glumice Emma Thompson, Emma Stone, Emma Watson i Emma Roberts.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju