Variva, i općenito jela na žlicu, nezaobilazno su jelo u zimskim mjesecima ako želimo ojačati imunitet i biti dobroga zdravlja. A još ako varivu dodamo začine poput đumbira, cimeta i kima, dobit ćemo obrok s kojim će vaš imunitet postati jak poput Hulka.

Ljuta, začinjena hrana odlična je za osnaživanje imunosnog sustava, što se ovih dana svima preporučuje s obzirom na pandemiju. U tome će vam pomoći i začinjeno povrtno varivo puno zdravih namirnica uz koje vam meso neće niti trebati.

Recept koji vam donosimo dovoljan je za šest porcija te sadrži 521 kaloriju, a njegova priprema oduzet će vam malo vremena – sama priprema namirnica traje desetak minuta, a kuhanje 35 minuta.

Sastojci za začinjeno povrtno varivo:
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 4 velika češnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žlica đumbira, oguljenog i naribanog
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica kima
- 1 litra povrtnog temeljca
- 1 kilogram batata, oguljenog i narezanog na kocke veličine 5 cm
- 800 grama pržene rajčice, narezana na kockice
- 1 limenka slanutka od 400 grama, procijeđenog
- 1 glavica kelja (oko pola kile), listovi na grubo natrgani
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog papra
- jogurt (po želji)
- pahuljice crvene paprike (po želji)
- svježi peršin (po želji)

Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura

Postupak:
1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane proziran. Dodajte češnjak i đumbir te kuhajte još minutu, odnosno dok začini ne puste miris. Dodajte cimet, kurkumu, kim i kuhajte još nekoliko minuta dok se začini ne upiju u ulje.

2. Ulijte povrtni temeljac te dodajte batat, rajčice i slanutak. Kuhajte 15 minuta dok povrće ne omekša. Začinite sa soli i paprom pa dodajte kelj. Kuhajte još pet minuta. Varivo servirajte toplo uz jogurt, pahuljice crvene paprike i svježi peršin, po želji.

Dobar tek!