U jesen i zimu obožavamo topla i krepka jela na žlicu. Fini ručak ili večera može se napraviti sa svega nekoliko namirnica. Crvena leća je, primjerice, izvrstan izvor bjelančevina te ujedno vrlo povoljna namirnica s kojom možete nahraniti cijelu obitelj.

Pridružite li joj nešto umaka od rajčice, povrtnog temeljca, krumpira, mrkve i začina, dobit ćete krepko varivo koje će vas utopliti, a u kojem će uživati svi članovi obitelji.

Sastojci za varivo od crvene leće: 

  • 200 grama crvene leće
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 veći krumpir
  • 2 mrkve
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Varivo od crvene leće - priprema: 

  1. Očistite luk, narežite ga na kockice i prepirjajte na malo biljnog ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  2. Ubacite češnjak narezan na tanke ploške i pirjajte oko pola minute.
  3. U lonac dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta.
  4. Narežite mrkvu na kolutiće, a krumpir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s lećom, koju ste prethodno isprali pod mlazom vode.
  5. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem, posolite i popaprite i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
  6. Poslužite toplo s kriškom kruha. 

Savjet plus:
Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke, od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića sušene slanine ili kobasica.

Inspirirajte se ostalim receptima za hranjiva variva:

Varivo od kupusa Recept za fino varivo koje ćete skuhati u pola sata Varivo od krumpira Varivo od krumpira koje je jeftino, ukusno i tako paše po hladnom vremenu Varivo od slanutka Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju