Iako se tamna čokolada češće smatra zdravijom od mliječne čokolade, stručnjaci navode da je razlika između njih ipak - neznatna.

Primarni razlog za dobru reputaciju tamne čokolade jest taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade.

Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.

Da biste ih unijeli, ne morate jesti tamnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, unosom voća i povrća, unijet ćete i dovoljno polifenola.

Topla čokolada koja tjera zimsko sivilo (pogotovo ako se pije u društvu s prijateljicom)

Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

I tamna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje te ona sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Što se tiče našeg zdravlja, velike razlike između tamne i mliječne čokolade zapravo nema. Stručnjaci smatraju da je povremena i umjerena konzumacija čokolade dobra, a šteti nam samo ako je jedemo previše i prečesto.

Preporučuju da čokoladu jedemo u manjim komadima i pustimo je da se topi u ustima.

(Hina)