Primarni razlog za dobru reputaciju tamne čokolade jest taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade.
Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.
Da biste ih unijeli, ne morate jesti tamnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, unosom voća i povrća, unijet ćete i dovoljno polifenola.
I tamna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje te ona sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.
Što se tiče našeg zdravlja, velike razlike između tamne i mliječne čokolade zapravo nema. Stručnjaci smatraju da je povremena i umjerena konzumacija čokolade dobra, a šteti nam samo ako je jedemo previše i prečesto.
Preporučuju da čokoladu jedemo u manjim komadima i pustimo je da se topi u ustima.
(Hina)