Europska unija osim društveno-političkih promjena, donosi i kulinarsku inspiraciju. Nakon što smo 'pročešljali' nacionalne kuhinje, izdvojili smo najzanimljivije recepte iz različitih regionalnih područja. Prva na redu je lagana i aromatična mediteranska kuhinja
Svim mediteranskim kuhinjama zajedničko je umješno baratanje omiljenim povrtnicama kao što su rajčice i patlidžani, koje samo uz nekoliko sitnih razlika u začinskom bilju i odabiru sireva postaju perjanicama lokalne kulinarske ponude.
Recept za složenac od patlidžana
Takav je i složenac od patlidžana, koji uz odabir bosiljka, mozarelle i parmezana do mente i fete, možemo pratiti od Italije do Grčke.
Svim mediteranskim kuhinjama zajedničko je umješno baratanje omiljenim povrtnicama kao što su rajčice i patlidžan
Sastojci za složenac od patlidžana
- 3-4 velika patlidžana
- 2 kg rajčice (može i pelata)
- 2 glavice luka
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 dl maslinova ulja
- sol, papar
- sir (parmezan, mozarella ili feta)
- začinsko bilje (svježi bosiljak ili menta)
- feferon po izboru
Postupak:
- Narežite patlidžan na ploške, posolite i ostavite da se ocijedi kako bi izgubio gorčinu. Prepržite ga na roštilj tavi. Na maslinovu ulju zazlatite luk i češnjak, dodajte rajčicu i napravite gustu šalšu uz dodatak začinskog bilja.
- Dno vatrostalne posude nauljite, stavite red patlidžana, red umaka od rajčice i sira, te tako dok ne potrošite sve sastojke.
- Završni sloj pospite sirom i sve zapecite na 220 stupnjeva dok složenac s vrha ne dobije zlatnu koricu. Pospite svježim zelenim travama i poslužite mlako uz osvježavajuću salatu.