Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Tajna je u pripremi: Recept za najfiniju musaku s krumpirom, mljevenim mesom i sirom

07-06-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Musaka je jelo koje se odavno udomaćilo u našim kuhinjama. Doduše, u malo drugačijem obliku, koji se razlikuje od tradicionalnog. Najpoznatija varijanta musake je ona koja dolazi iz Grčke i Turske, a priprema se s patlidžanima te junetinom ili janjetinom.

Kod nas je najpopularnija verzija s krumpirom, koji se prije pečenja obično skuha, a u nekim varijantama se i sirov slaže s mesom i preljevom u protvan pa potom peče. Međutim, najukusnija (i najkaloričnija) varijanta je ona u kojoj se krumpir prvo prži. Razlika u okusu musake koja se priprema s prženim krumpirom uistinu je velika, a to će potvrditi svi koji je pripremaju na taj način.

Musaka s krumpirom, mesom i sirom  - sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 500 grama mljevene junetine
  • 2 srednje glavice luka
  • 4 velika jaja
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 100 grama ribanog parmezana ili grana padana
  • sol, papar i ostali začini po želji
  • ulje za prženje ili druga masnoća po želji

Priprema:

  1. Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Dobro ga posušite kuhinjskom krpom ili papirnatim kuhinjskim ubrusima. Zagrijte ulje i zatim ispržite krumpir. Stavljajte ga na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće.
  2. Luk nasjeckajte na sitno i prepržite ga kratko. Dodajte meso, posolite, popaprite, ubacite začine po želji i zatim dinstajte 15-ak minuta. Protvan u kojem ćete raditi musaku premažite s malo masnoće i prekrijte dno s polovicom pripremljenih krumpira. Lagano ih posolite, zatim na njih rasporedite meso te njega prekrijte ostatkom krumpira.
  3. Jaja razmutite, dodajte kiselo vrhnje i ribani sir pa sve dobro promiješajte. Prelijte preko musake. Protvan stavite u pećnicu zagrijanu na 190 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Musaka je gotova kada je površina lijepo zapečena i zlatnožute boje.
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Isprobajte i druge recepte za izdašna jela s krumpirom i sirom:

Musaka s tikvicama Napokon je došlo vrijeme tikvica, evo recepta za jelo koje možete ručati dva dana

Zapečeni pire s kobasicama Zapečeni pire s kobasicama: Recept za one dane kada se sprema ručak na brzinu

Prutići sa sirom Razveselite ekipu: Recept za brzinske prutiće koji su gotovi za pola sata

Kremsta tjestenina sa špinatom Ručak za 20-ak minuta: Božanstveno kremasta tjestenina

Makaroni sa sirom Najlakši recept za kremastu tjesteninu sa sirom koja se topi u ustima

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još