Musaka je jelo koje se odavno udomaćilo u našim kuhinjama. Doduše, u malo drugačijem obliku, koji se razlikuje od tradicionalnog. Najpoznatija varijanta musake je ona koja dolazi iz Grčke i Turske, a priprema se s patlidžanima te junetinom ili janjetinom.

Kod nas je najpopularnija verzija s krumpirom, koji se prije pečenja obično skuha, a u nekim varijantama se i sirov slaže s mesom i preljevom u protvan pa potom peče. Međutim, najukusnija (i najkaloričnija) varijanta je ona u kojoj se krumpir prvo prži. Razlika u okusu musake koja se priprema s prženim krumpirom uistinu je velika, a to će potvrditi svi koji je pripremaju na taj način.

Musaka s krumpirom, mesom i sirom  - sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 500 grama mljevene junetine
  • 2 srednje glavice luka
  • 4 velika jaja
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 100 grama ribanog parmezana ili grana padana
  • sol, papar i ostali začini po želji
  • ulje za prženje ili druga masnoća po želji

Priprema:

  1. Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Dobro ga posušite kuhinjskom krpom ili papirnatim kuhinjskim ubrusima. Zagrijte ulje i zatim ispržite krumpir. Stavljajte ga na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće.
  2. Luk nasjeckajte na sitno i prepržite ga kratko. Dodajte meso, posolite, popaprite, ubacite začine po želji i zatim dinstajte 15-ak minuta. Protvan u kojem ćete raditi musaku premažite s malo masnoće i prekrijte dno s polovicom pripremljenih krumpira. Lagano ih posolite, zatim na njih rasporedite meso te njega prekrijte ostatkom krumpira.
  3. Jaja razmutite, dodajte kiselo vrhnje i ribani sir pa sve dobro promiješajte. Prelijte preko musake. Protvan stavite u pećnicu zagrijanu na 190 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Musaka je gotova kada je površina lijepo zapečena i zlatnožute boje.

Isprobajte i druge recepte za izdašna jela s krumpirom i sirom:

Musaka s tikvicama, mljevenim mesom i sirom Prefini ručak: Recept za musaku s tikvicama, mljevenim mesom i sirom

Slika nije dostupna Zapečeni pire s kobasicama: Recept za one dane kada se sprema ručak na brzinu

Prutići sa sirom Fantastični prutići s puno sira nastaju za pola sata, a nestaju u trenu

Kremastu tjesteninu mogu je napraviti u jednom loncu ili dubljoj tavi Ručak za 20-ak minuta: Božanstveno kremasta tjestenina

Makaroni sa sirom Najlakši recept za kremastu tjesteninu sa sirom koja se topi u ustima

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju