Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Mediteranska kuhinja: Složenac od patlidžana kao idealan ljetni obrok

02-07-2013 Piše Zadovoljna
komentari

Europska unija osim društveno-političkih promjena, donosi i kulinarsku inspiraciju. Nakon što smo 'pročešljali' nacionalne kuhinje, izdvojili smo najzanimljivije recepte iz različitih regionalnih područja. Prva na redu je lagana i aromatična mediteranska kuhinja

Svim mediteranskim kuhinjama zajedničko je umješno baratanje omiljenim povrtnicama kao što su rajčice i patlidžani, koje samo uz nekoliko sitnih razlika u začinskom bilju i odabiru sireva postaju perjanicama lokalne kulinarske ponude.

Recept za složenac od patlidžana

Takav je i složenac od patlidžana, koji uz odabir bosiljka, mozarelle i parmezana do mente i fete, možemo pratiti od Italije do Grčke.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Svim mediteranskim kuhinjama zajedničko je umješno baratanje omiljenim povrtnicama kao što su rajčice i patlidžan

Sastojci za složenac od patlidžana

  • 3-4 velika patlidžana
  • 2 kg rajčice (može i pelata)
  • 2 glavice luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 dl maslinova ulja
  • sol, papar
  • sir (parmezan, mozarella ili feta)
  • začinsko bilje (svježi bosiljak ili menta)
  • feferon po izboru

 

Postupak:

  1. Narežite patlidžan na ploške, posolite i ostavite da se ocijedi kako bi izgubio gorčinu. Prepržite ga na roštilj tavi. Na maslinovu ulju zazlatite luk i češnjak, dodajte rajčicu i napravite gustu šalšu uz dodatak začinskog bilja.
  2. Dno vatrostalne posude nauljite, stavite red patlidžana, red umaka od rajčice i sira, te tako dok ne potrošite sve sastojke.
  3. Završni sloj pospite sirom i sve zapecite na 220 stupnjeva dok složenac s vrha ne dobije zlatnu koricu. Pospite svježim zelenim travama i poslužite mlako uz osvježavajuću salatu.

Slika nije dostupna Tajna je u pripremi: Recept za najfiniju musaku s krumpirom, mljevenim mesom i sirom

Pročitaj još
Pročitaj još