Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Mediteranska kuhinja: Složenac od patlidžana kao idealan ljetni obrok

02. srpnja 2013 Piše Zadovoljna
Složenac od patlidžana
Složenac od patlidžana (Foto: Shutterstock)

Europska unija osim društveno-političkih promjena, donosi i kulinarsku inspiraciju. Nakon što smo 'pročešljali' nacionalne kuhinje, izdvojili smo najzanimljivije recepte iz različitih regionalnih područja. Prva na redu je lagana i aromatična mediteranska kuhinja

Svim mediteranskim kuhinjama zajedničko je umješno baratanje omiljenim povrtnicama kao što su rajčice i patlidžani, koje samo uz nekoliko sitnih razlika u začinskom bilju i odabiru sireva postaju perjanicama lokalne kulinarske ponude.

Recept za složenac od patlidžana

Takav je i složenac od patlidžana, koji uz odabir bosiljka, mozarelle i parmezana do mente i fete, možemo pratiti od Italije do Grčke.

Svim mediteranskim kuhinjama zajedničko je umješno baratanje omiljenim povrtnicama kao što su rajčice i patlidžan

Sastojci za složenac od patlidžana

  • 3-4 velika patlidžana
  • 2 kg rajčice (može i pelata)
  • 2 glavice luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 dl maslinova ulja
  • sol, papar
  • sir (parmezan, mozarella ili feta)
  • začinsko bilje (svježi bosiljak ili menta)
  • feferon po izboru

 

Postupak:

  1. Narežite patlidžan na ploške, posolite i ostavite da se ocijedi kako bi izgubio gorčinu. Prepržite ga na roštilj tavi. Na maslinovu ulju zazlatite luk i češnjak, dodajte rajčicu i napravite gustu šalšu uz dodatak začinskog bilja.
  2. Dno vatrostalne posude nauljite, stavite red patlidžana, red umaka od rajčice i sira, te tako dok ne potrošite sve sastojke.
  3. Završni sloj pospite sirom i sve zapecite na 220 stupnjeva dok složenac s vrha ne dobije zlatnu koricu. Pospite svježim zelenim travama i poslužite mlako uz osvježavajuću salatu.

Musaka Tajna je u pripremi: Recept za najfiniju musaku s krumpirom, mljevenim mesom i sirom

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close