Svatko od nas sjeća se nekih božićnih tradicija iz svog djetinjstva, no jednom kada postanemo roditelji, svojoj djeci želimo prenijeti i neke svoje, ali i unijeti nove. Neovisno o tome radi li se o tradicionalnoj obitelji, jednoroditeljskoj ili bilo kojem drugom obliku, božićni blagdani djeci su vrlo važni.

To je vrijeme u kojem su roditelji nešto više kod kuće, u kojem je zbog hladnoće ograničen boravak na otvorenom, ali i vrijeme kada naprosto žele osjetiti toplinu, uvažavanje i ljubav. Ideje koje donosimo u nastavku možete prilagoditi svojoj situaciji, potrebama, kao i djetetovoj dobi.

1. Pečenje božićnih keksa

Svakog se prosinca brojnim domovima širi miris kolača i keksića. Iako nije jednostavno peći ih uz djecu i sve obaveze koja sa sobom nosi roditeljstvo, to je jedna od aktivnosti koje će se djeca uvijek rado sjećati. Odaberite što jednostavniji recept, zaštite površine kuhinje koliko god možete i krenite u pustolovinu.

Čak i ako vaš mališan ima godinu dana, i on može sudjelovati tako što ćete mu dati da „miješa“ čvrsto tijesto svojim rukama. Tako će biti zaokupljen dok vi radite ostale kekse, a ujedno i razvijati motoričke vještine.

2. Gledanje animiranih božićnih filmova

Je li uopće moguće zamisliti prosinac bez gledanja božićnih animiranih filmova? I televizija i pretplatnički servisi nude pregršt opcija, a djetetu će još veće veselje biti ako ih gleda s roditeljima.
Osim toga, velik broj božićnih animiranih filmova nudi brojne dobrobiti.

Gledanjem pažljivo odabranih animiranih filmova, uz roditeljski nadzor, nastoji se osposobiti dijete za svjesno, sigurno i kritičko primanje poruka s ekrana, razvijati estetsku osjetljivost i sposobnost otkrivanja umjetničke vrijednosti filma, razvijati umne i imaginacijske sposobnosti i aktivirati maštu te razvijati svjetonazor temeljen na humanizmu.

Zapravo ljubav Zapravo divni: 10 filmova bez kojih ne bi trebao proći niti jedan Božić

Dakako, animirani film svakako prilagodite djetetovoj dobi, što je redovito navedeno uz svaki od njih.

3. Postavljanje šatora sa žaruljicama usred sobe

Mrak pada vrlo rano, vani je sve hladnije, a zbog specifične situacije ove godine sve više vremena provodimo kod kuće. Zašto onda barem jednu večer u prosincu ne biste s djetetom napraviti šator usred sobe? Za to je sasvim dovoljna pokoja dekica ili plahta i jedne žaruljice koje se u našim trgovinama mogu naći već za desetak kuna.

Možete se s djetetom smjestiti unutar šatora pa mu čitati božićne priče, dati mu da lista knjige ili ga naprosto pustiti da sam otkriva svoju novu utvrdu. Da, nakon toga će biti potrebno spremanje, ali tih nekoliko sati djetetove zabave bit će neprocjenjivi.

Šator u kući Šator u kući (Foto: Shutterstock)

4. Pričanje o vašim božićnim pustolovinama iz djetinjstva

Što ste vi radili kao mali tijekom blagdana? Jeste li potajice s drvca uzimali salonske bombone, pekli kolače s mamom, išli u nabavku drvca u obližnju šumu, uz prskalice i polnoćku dočekali Božić? Prisjetite se svojih omiljenih božićnih dogodovština i ispričajte ih djetetu primjerenim rječnikom. Kako bude raslo, tako svake iduće godine možete uključiti i prošlogodišnje priče njega i vas kao obitelji.

5. Pisanje pisma Djedu Božićnjaku

Božićni blagdani nezamislivi su bez lika Djeda Božićnjaka, a s time pod ruku ide i pisanje pisma upućenih na daleki Sjeverni pol. Osim što ćete tom aktivnosti dobiti uvid u sitnice koje bi dijete željelo naći pod drvcem, poticat ćete i razvijanje njegovog jezičnog izražavanja. Ako dijete ne zna pisati, predložite mu da nacrta ono što želi.

Također, napomenimo i da u Hrvatskoj postoje male tvrtke kojima možete dostaviti svoje podatke pa vam na kućnu adresu može stići odgovor Djeda Božićnjaka naslovljen baš na vaše dijete.

Dijete neće pamtiti savršeno čistu kuću i vrhunska jela, nego kvalitetno blagdansko vrijeme provedeno s roditeljima.

6. Izrada božićnih crteža i čestitaka

Ove godine neće biti velikih obiteljskih okupljanja, no uvijek možete rođacima poslati božićne čestitke koje je izradilo dijete. Ne samo da će tako čestitka biti osobnija od one kupovne nego će se djetetu dati prilika za likovni izražaj, uvježbavati njegova motorika, poticati razvoj tjelesno-kinestetičke inteligencije, te će imati osjećaj da je napravilo nešto za one koje voli. To možete napraviti i s djetetom koje ima godinu-dvije, samo mu prilagodite likovne materijale.

7. Izrada društvenih igara s božićnom tematikom

Jedan od načina na koje se također može poticati likovni izražaj i motorika, a ujedno i okupiti čitavu obitelj za stolom jest izrada društvenih igara s božićnom tematikom. Jedna od najjednostavnijih koje možete napraviti je Memory. Možete ispisati šarene sličice s interneta, iskoristiti božićne naljepnice ili pak pustiti da dijete samo crta. Pojasnite mu o kakvoj je igri riječ i zašto je potrebno napraviti od svakog motiva po dvije sličice.

8. Poklanjanje onima koji imaju manje

Uz prosinac se obično veže i veća društvena osjetljivost te poklanjanje onima koji imaju manje. Kako biste od najranije dobi poticali empatiju kod svoga djeteta, iskoristite ovaj period kako biste mu ukazali na to da neka djeca imaju manje igračaka nego on te mu možete predložiti da odabere jednu igračku koju bi poklonio nekom drugom. Prije darivanja svakako je operite, a pripazite i na pridržavanje epidemioloških mjera koje navode neki od centara i domova za djecu.

9. Tematsko fotografiranje

Posljednjih godina postaje sve popularnije božićno obiteljsko fotografiranje. To se može obaviti i kod profesionalnih fotografa za nekoliko stotina kuna, ali nešto slično možete napraviti i sami kod kuće.

Odjenite se u božićno ruho, stavite kapice, u pozadinu stavite neki božićni ukras i namjestite odbrojavanje na mobitelu. Svake iduće godine vratite se fotografijama koje ste ranije snimili i pogledajte jeste li se promijenili. To je ujedno i sjajan način za praćenje djetetova rasta i razvoja.

10. Odvojite vrijeme za partnera

Iako ova posljednja u nizu tradicija nema izravnu vezu s djecom, nužna je kako biste u svima ostalima navedenima mogli uživati punim plućima. Biti mama nesumnjivo je najljepši posao na svijetu, ali i najteži. Nemojte sami sebi raditi pritisak i uvjeravati se da blagdani moraju biti savršeni. Ne moraju. Uostalom, ova godina nam je svima poljuljala tlo pod nogama.

Dijete neće pamtiti savršeno očišćenu kuću i najbolje kolače, nego sve ove aktivnosti koje ste radili s njima, kao i osmijehe mame i tate, ili barem jednoga od njih ako je riječ o jednoroditeljskoj obitelji. Zato odvojite vrijeme za sebe i partnera. Pogledajte neki svoj film, skuhajte si vruću čokoladu s rumom i sklupčajte se pod dekicu.

10 kreativnih ideja kako blagdanski dom ukrasiti kolačićima Božićni kolači kao dekoracija - 13 Božićni kolači kao dekoracija - 14 Božićni kolači kao dekoracija - 12 +9 Božićni kolači kao dekoracija - 11

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju