Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta aktivnostima kojima se želi potaknuti ljude na akciju kako bi očuvali svoj dragocjeni dom, a ove godine tema je "Investiraj u naš planet" s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

Galerija Ideje kako upotrijebiti plastične boce - 1 Ideje kako upotrijebiti plastične boce - 2 Ideje kako upotrijebiti plastične boce - 4 +6 Od plastičnih boca možete napraviti ukrase za dječju sobu

Suočen s izazovima u području klime i okoliša, EU postavlja ciljeve, osmišljava mjere i prati inicijative sukladne Europskom zelenom planu.

Do 2050. Europa će postati prvi klimatski neutralan kontinent. Promišljenim, odgovornim i učinkovitim ponašanjem pojedinaca, vlada i industrija ostvarit ćemo taj cilj, ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Poručuju kako Hrvatska kroz provedbu međunarodnih ugovora, sporazuma i strategija aktivno smanjuje emisiju stakleničkih plinova, povećava otpornost na klimatske promjene i ublažava nastanak šteta od ekstremnih vremenskih događaja.

U Ministarstvu kažu kako su emisije stakleničkih plinova koje degradiraju prirodne ekosustave, posebice šuma i močvara, temeljni uzroci klimatskih promjena i ekstremnih pojava.

Međutim, upravo je u prirodi ključ za ublažavanje i prilagodbu jer su ekosustavi prirodni ponori za ugljik iz atmosfere i rješenje za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Zato borbi protiv klimatskih promjena i zaustavljanja gubitka bioraznolikosti treba pristupati koordinirano iz svih sektora i segmenata društva kako bi se osigurao sinergijski pozitivan učinak, a sva ulaganja treba planirati i provoditi na način da ne čine štetu okolišu i doprinose klimatskim i ciljevima bioraznolikosti, poručuju iz Ministarstva.

Štetan utjecaj plastike

Još jedan faktor koji ima štetan utjecaj na okoliš je plastika, posebno ona jednokratna, a prema tvrdnjama Zelene akcije, usprkos zakonskoj zabrani jednokratni plastični predmeti i dalje preplavljuju hrvatsko tržište.

Kada su u pitanju plastične boce, u Hrvatskoj se potiču njihovo recikliranje i povrat. Sam postupak recikliranja ima niz koristi za okoliš.

Ne samo da može pomoći u smanjenju ugljičnog dioksida nego štedi energiju, sprječava onečišćenje, štiti ekosustave i divlje životinje, čuva naše prirodne resurse, štedi novac, stvara poslove, uči ljude o važnosti zaštite okoliša...

Poboljšanjem navika i recikliranjem možemo pomoći okolišu i očuvanju naših prirodnih resursa.

Zato, ako to već ne činite, reciklirajte, a kada su u pitanju plastične boce, njih nakon što se potroši tekućina koja se u njima nalazi možete iskoristiti u kućanstvu za druge potrebe.

Deset ideja možete pogledati u našoj galeriji. Plastične boce lako se mogu pretvoriti u vaze, posude za olovke ili cvijeće, držače vrećica... Potrebno je samo malo volje i vašeg vremena. (Hina/M.B.)

Ideje kako upotrijebiti plastične boce - 5 Od plastičnih boca možete napraviti ukrase za dječju sobu (Foto: Living4media)

Ideje kako upotrijebiti plastične boce - 2 Ideje kako upotrijebiti plastične boce (Foto: Living4media)

Ideje kako upotrijebiti plastične boce - 6 Plastične boce kao držači olovaka (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju