Voda je izvor života i, nakon kisika, najvažnija stvar koju naše tijelo treba kako bi moglo normalno funkcionirati. Međutim, voda je i izvor velikih računa koje uz nekoliko jednostavnih navika možemo znatno smanjiti, posebice u vrijeme velikih požara i nestašice vode s kojom se neki dijelovi svijeta već suočavaju.

Jeste li znali da ručnim pranjem posuđa trošite 80 posto više vode, nego što biste trošili da koristite perilicu za posuđe? Također, ako se tuširate, potrošit ćete 50 posto manje energije i vode, nego ako imate običaj napuniti kadu vodom i uživati u opuštajućoj kupki.

Ako tuširanje smanjite sa devet na sedam minuta, godišnje ćete uštedjeti 41 tisuću litara vode. Mnogo je načina na koje možemo regulirati potrošnju vode u svom domu, a da pritom ne primijenimo svoje navike. U nastavku možete pročitati neke od njih. 

1. Voda treba teći samo dok je koristimo

Ovaj naputak slušamo od malih nogu. Kao što znamo, zube bismo trebali prati tri minute. Ako voda iz slavine curi tri minute, potrošit ćemo 19 litara vode. Dakle, ako vodu koristimo samo kako bismo namočili četkicu i isprali pastu za zube, uštedjet ćemo znatne količine vode. Prema izračunima Nacionalnog portala za energetsku učinkovitost, tako štedimo pet litara vode po osobi dnevno.

Vodu možemo uštedjeti i kada peremo ruke i kada se brijemo. Uvijek pri ruci trebamo imati posudu s vodom kako bismo mogli isprati britvicu i dobro oprati ruke. Voda iz slavine treba teći samo kako bismo isprali sapunicu. 

2. U hladnjaku držite barem litru vode 

Na taj način ćete uvijek imati hladnu vodu pri ruci, posebno za vrijeme velikih vrućina. Nećete morati kontantno iz slavine sipati svježu vodu pa ćete na naj način uštedjeti velike količine vode. 

3. WC nije koš za smeće

Kemikalije za čišćenje odvodnih cijevi su izrazito agresivne. Ako puštate vodu iz kotlića samo kada je to potrebno, nećete morati koristiti kemikalije i uštedjet ćete znatne količine vode.

4. Provjerite curi li voda u vodokotliću

Prosječan vodokotlić košta oko 300 kuna, što je puno manja cifra od plaćanja računa za vodu koja bespotrebno curi iz dana u dan. Ako niste sigurni „pušta li“ vaš vodokotlić, u njega stavite nekoliko kapi jestive boje. Ako na školjci vidite boju, a niste povukli vodu, znate da vodokotlić propušta vodu.

5. Skupljajte kišnicu

Zalijevanje vrta i pranje automobila stvaraju velike račune za vodu. Kako biste uštedjeli, pokušajte skupiti kišnicu i nju iskoristite za pranje automobila i zalijevanje cvijeća. Za svako pranje automobila potrošimo oko 200 litara pitke vode. Travnjak zalijevajte samo kada na njemu ne ostaju tragovi vaših stopala.

6. Zatvorite vodu dok perete voće i povrće 

Voće i povrće operite u posebnoj posudi. Tu vodu na kraju možete iskoristiti za zalijevanje vrta, travnjaka ili cvijeća. 

Klima-uređaj Na kojoj temperaturi trebamo držati klima-uređaj ako želimo trošiti manje struje?

7. Popravite slavine

Ako voda iz slavine kaplje brzinom jedne kapljice u sekundi, u godini dana ćete nepotrebno potrošiti 6000 litara vode, stoga bi bilo dobro zamijeniti brtve na slavinama.

8. U vodokotlić stavite plastičnu bocu

Ako u vodokotlić stavite dvolitrenu plastičnu bocu napunjenu vodom, kapacitet vodokotlića će biti manji pa će on povlačiti dvije litre vode manje.

9. Perilicu posuđa uključite samo kada je puna

Još jedan jednostavan način za štednju vode u kućanstvu je korištenje perilice isključivo kada je puna. Ako imate nekoliko prljavih tanjura, ekonomičnije ih je oprati ručno.

Klima-uređaj Na kojoj temperaturi trebamo držati klima-uređaj ako želimo trošiti manje struje?

10. Ugradite perlatore

Perlator je dio slavine koji raspršuje vodu i mlaz čini mekšim i ugodnim. Vrlo jednostavno se možem ugraditi na slavinu i izrazito je jeftin – trebat ćete izdvojiti oko osam kuna. Godišnja ušteda vode s ovom stvarčicom iznosi velikih 9300 litara.

Štednja vode Voće i povrće operite u posebnoj posudi. Tu vodu na kraju možete iskoristiti za zalijevanje vrta, travnjaka ili cvijeća. (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju