Iako se trend dječjih imena svakih nekoliko godina mijenja, ova klasična kraljevska imena su uvijek popularna. To dokazuje činjenica da su ta imena nadjenuta nekim od najvećih vladara i vladarica u povijesti, no ona ne pripadaju jednom razdoblju već su bezvremenska

Donosimo pet ženskih i pet muških povijesnih kraljevskih imena koja roditelji i dan danas često daju svojim novorođenim djevojčicama i dječacima.

5 POPULARNIH KRALJEVSKIH IMENA ZA DJEVOJČICE:

1. Sofija
Ovo je jedno od najpopularnijih imena za djevojčice, a njegovo značenje proizlazi iz grčke riječi za mudrost.

Sofija je jednako popularno ime bilo i tijekom povijesti, te su mnoge princeze i kraljice dijelile ovo prekrasno ime.

2. Izabela
Lijepo ime hebrejskog porijekla koje znači "posvećena Bogu" nosile su mnoge vladarice na francuskom, talijanskom, portugalskom i engleskom dvoru.

Također, ovo ime je poslužilo i kao inspiracija za književne likove mnogih slavnih autora poput Williama Shakespearea, Jane Austen i Emily Bronte.

3. Elizabeta

Imena nadjenuta velikim povijesnim vladarima i vladaricama i danas su inspiracija mnogim roditeljima za dječja imena

Zasigurno najpopularnije kraljevsko ime za djevojčice je Elizabeta. To je ujedno i poznatija varijacija imena Izabela s kojim dijeli značenje te pridjev elegantna.

Naravno, dvije najpoznatije kraljice koje su dijelile to ime ujedno su dijelile i istu državu. Riječ je o engleskim vladaricama Elizabeti I. i Elizabeti II.

4. Katarina
Ovo ime veže se uz jednu od prvih kršćanskih svetica – Katarinu od Aleksandrije. Značenje ovog imena veže se uz pojmove nevina, neokaljana.

Većina svjetskih jezika ima svoju varijaciju ovog imena, a kroz su ga proslavile Katarina Aragonska i Katarina Velika.

5. Viktorija
Ovo ime nosi snažno značenje. Naime, viktorija je latinska riječ za pobjedu te je u rimskoj mitologiji ona upravo bila boginja pobjede, osvajanja.

Kroz čitavu povijest engleska kraljica Viktorija bila je daleko najpoznatija nositeljica ovog imena.

5 POPULARNIH KRALJEVSKIH IMENA ZA DJEČAKE:

1. Aleksandar
Najpoznatiji nositelj ovog imena svakako je Aleksandar Veliki, stvoritelj i vladar jednog od najvećih carstava u povijesti.

Grčkog porijekla, ovo ime ima snažno značenje – zaštitnik ljudi.

2. Filip
Ime koje je nosio otac Aleksandra Velikog, ali i španjolski te francuski kraljevi. Puno svjetskih jezika ima svoje varijacije ovog imena.

Njegovo značenje potječe iz grčkog jezika te Filip znači "ljubitelj konja". Naime, u antičkoj Grčkoj samo su bogate osobe mogle si priuštiti konje, te se to ime onda veže i uz pridjev plemenit.

3. Henrik
Ovo ime u europskim jezicima ima mnogo varijacija još od srednjeg vijeka, a kroz povijest su ga dijelili njemački, engleski i francuski vladari. Čak osam engleskih kraljeva zvalo se Henrik.

Upravo zato njegovo značenje je toliko kraljevski prikladno – vladar kuće.

4. Petar
Poznati nositelji ovog imena bili su hrvatski kralj Petar Krešimir IV. i ruski car Petar Veliki.

Ime Petar izvedeno je iz grčke riječi za stijenu, kamen te se osim uz vladare veže i uz Svetog Petra.

5. Tomislav
U hrvatskoj povijesti ovo ime je od vrlo velike važnosti. Upravo jer je Tomislav bio prvi hrvatski kralj, roditelji se često odlučuju za ovo ime.

Inače, značenje ovog imena proizlazi iz aramejske riječi koja označava pojam blizanac.

Pogledajte kojih smo deset dječjih imena od Rusa trajno posudili.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju