Ogrebotine, akne, ugrizi i porezotine samo su neki od uzroka ožiljaka koji nagrđuju izgled naše kože. Da bi ih uklonili, ne morate kupovati skupe kozmetičke pomade. Poslužite se nekim od ovih namirnica i pripravaka koje možete napraviti u vlastitom domu


1. Prepolovite svjež limun, pa polovicu istrljajte po ožiljku. Limun je prirodni izbjeljivač koji će smanjiti vidljivost ove nesavršenosti kože. Za dodatan učinak: pijte svježe iscijeđeni sok od limuna 15 dana bez dodavanja rafiniranih šećera.

2. Napravite pastu od jednakih dijelova jogurta, peršina i kurkume, pa njome namažite ožiljak.

3. Aloe Vera je biljka koja se nalazi u nizu kozmetičkih pripravaka s razlogom. Prepolovite njene svježe listove, pa dobivenom tekućinom namažite ožiljak.

4. Potopite u toploj vodi nekoliko badema i ostavite da se namaču preko noći. Ujutro im ogulite kožu, napravite od njih pire, pa uz dodatak malo vode od ruže napravite pomadu za uklanjanje ožiljaka.

Smanjite vidljivost ožiljaka od akni, ogrebotina i porezotina uz pomoć prirodnih izbjeljivača poput limunovog soka, češnjaka i jabučnog octa.

5. Neka prirodna ulja su odlični izbjeljivači ožiljaka. U tom zadatku pomoći će vam domaće maslinovo ulje, kokosovo ulje, te ulje lavande.

6. Pomiješajte pet žlica sode bikarbone s jednom žlicom vode dok ne dobijete finu pastu. Njome namažite ožiljak dok se ne osuši na koži, a potom isperite toplom vodom. Ponavljajte ovaj postupak tri puta tjedno dok ne uklonite ožiljak u potpunosti.

7. Jabučni ocat također je dobar izbjeljivač ožiljaka iz smočnice: nanesite ga direktno na kožu i pustite da odstoji desetak minuta, pa isperite vodom. Možete ga i pomiješati s vodom u omjeru 1:2, pa ovom otopinom prati lice kako bi se dubinski očistili kožu. Dakako, nakon ovog pranja obavezno nanesite hidratantnu kremu.

8.  Zgnječite češanj češnjaka pa tekućinu nanesite prstom na ožiljak. Češnjak je inače prirodni 'antibiotik' pa pustite da njegova tekućina odstoji barem petnaestak minuta prije nego što ga isperete.

9. U kući vjerojatno imate i druge namirnice koje će vam pomoći smanjiti vidljivost oštećene kože poput svježih krastavaca, rajčice, polovica svježeg krumpira, meda ili pak običnih kockica leda. Ovim namirnicama redovito trljajte nepravilnosti kako bi ih izbijelili i tako učinili manje vidljivima.

10. Za uklanjanje ožiljaka pomoći će vam i aspirini: zgnječite dva aspirina, pomiješajte s malo vode, pa ovu pastu nanesite na ožiljak.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju