Audrey Hepburn pojavila se u vrijeme kada su raskošne plavuše Marilyn Monroe i Jayne Mansfield predstavljale ideal ženske ljepote. No, Audrey nije podlegla provokativnom stilu odijevanja tipičnom za to doba te je umjesto sljedbenice trendova postala trendseterica.

Galerija Audrey Hepburn Audrey Hepburn Audrey Hepburn +8 Audrey Hepburn i kultna mala crna haljina

Na dan kada je prije 94 godine rođena filmska i modna ikona Audrey Hepburn prisjećamo se deset vječitih modnih komada koje je slavna glumica popularizirala, a koji nikada neće izaći iz mode.

1. Mala crna haljina

Modna pionirka Coco Chanel predstavila je 1926. malu crnu haljinu, a popularizirala ju je Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja. Doduše, u klasiku je Audrey nosila dužu verziju male crne haljine, ali njezina pojava u toj Givenchyjevoj haljini ukrašena bisernom ogrlicom, dijamantnim naušnicama, s crnim rukavicama i velikim sunčanim naočalama, zaglađene frizure i s cigaršpicom pojam je klasičnog šik stila.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn i kultna mala crna haljina (Foto: Profimedia)

2. Kapri hlače i hlače s visokim strukom stegnute remenom

Hlače koje grle ženski struk dodatno istaknut remenom maksimalno naglašavaju ženstvenost figure. Audrey je uvijek pazila da sve bude umjereno te je izrazito ženstvene hlače kombinirala s konzervativnijim gornjim dijelom. Popularizirala je i kapri hlače duljine do iznad gležnja, koje je obožavala nositi s balerinkama, još jednim modnim biserom koji je učinila slavnim.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn u capri hlačama (Foto: Profimedia)

3. Balerinke

Možda najpoznatiji modni izbor Audrey Hepburn bila je je njezina najdraža obuća – balerinke. Nosila ih je puno radije od štikli i fotografi su je često snimili kako nosi jednostavne, ravne balerinke. Crne balerinke koje je Audrey nosila u filmu Smiješno lice iz 1957. godine vjerojatnu su njezin najslavniji par obuće.

Audrey Hepburn Balerinke su bile najdraža obuća Audrey Hepburn (Foto: Profimedia)

4. Kostim šivan po mjeri

Još jedan ženski modni klasik koji dugujemo Coco Chanel, a koji je vječito popularnim učinila Audrey Hepburn. Glumica je pokazala da kostimi nisu samo za poslovne žene te da su dobar dodatak garderobe svake žene koja želi izgledati profinjenije i zrelije.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn u kostimu šivanom po mjeri (Foto: Profimedia)

5. "Pune" suknje i haljine

Audrey Hepburn obožavala je nositi suknje i haljine punog kruga duljine do gležnja ili do ispod koljena. Želite li kopirati Audreyn stil, suknju kombinirajte uz bijelu košulju s gumbićima i balerinke, kako ju je Audrey nosila u filmu Praznik u Rimu, ili u nježniju majicu i cipele s visokom potpeticom za svečaniji izgled.

Audrey Hepburn Audrey je voljela nositi suknje i haljine punog kruga (Foto: Profimedia)

6. Jednostavna vestica 

Audrey Hepburn njegovala je vrlo profinjen i sofisticiran stil, a u njezinu ormaru većinom su se nalazili jednostavni i umjereni odjevni komadi. Među njima je bila i vestica s okruglim izrezom, koja ne izlazi iz mode i koja se može kombinirati na sve moguće načine.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn u jednostavnoj vesti (Foto: Profimedia)

7. Bijela majica s gumbima ili košulja

Modni stručnjaci kažu da bi svaka žena u ormaru trebala imati običnu bijelu košulju, a s time bi se složila i Audrey Hepburn. Bijela košulja svaku kombinaciju začinit će dozom elegancije, a ako mislite da je bijela košulja preozbiljna, podsjećamo da ju je Audrey znala isfurati tako da izgleda ne ozbiljno, nego – preslatko.

Audrey Hepburn Svaka bi žena trebala imati običnu bijelu košulju (Foto: Profimedia)

8. Biserna ogrlica

Audrey su od dijamanata draži bili biseri i smatrala je da bi svaka žena trebala posjedovati bisernu ogrlicu, koja je suptilan, a opet izuzetno ženstven i bezvremenski komad nakita. Biseri savršeno pašu uz elegantnu večernju haljinu, ali i uz opušteniji outfit poput košulje i hlača.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn s bisernom ogrlicom (Foto: Profimedia)

9. Šeširi, šalovi i sunčane naočale

Audrey se nije bojala riskantnih modnih odabira i čudnijih stilova, a po tom pitanju pažnju javnosti najviše je privlačila širokim spektrom pokrivala za glavu - od svevremenskih beretki preko avangardnih, kakve je nosila u filmu Moja draga gospo, do modela šešira po posljednjem kriku mode.

Audrey Hepburn sa šeširom Audrey Hepburn sa šeširom (Foto: Profimedia)

Audrey bi se često ukrasila velikim, sunčanim naočala i šalom koji je omotala oko glave. To je činila najviše zbog toga da zadrži barem dio anonimnosti u javnosti. Ovaj stil od Audrey je preuzela Jackie Onassis-Kennedy, koja je i izjavila da je Audrey Hepburn njezina modna muza.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn voljela je nositi sunčane naočale (Foto: Profimedia)

10. Crveni ruž

Za svaku ženu postoji nijansa crvene, izjavila je Audrey Hepburn. Budite odvažne i uključite crvenu u svoj stil. Crveni ruž simbol je ženstvenosti te vječito seksi make-up trend. Pročitajte i izjavu Audrey Hepburn zbog koje će sve žene prihvatiti svoj odraz u zrcalu.

  Audrey Hepburn Audrey Hepburn često je nosila crveni ruž (Foto: Profimedia)

Audrey Hepburn dokazuje da nikad niste previše stari za odjeću koju obožavate Audrey Hepburn na dodjeli Oscara 1992. godine Audrey Hepburn 1992. godine Audrey Hepburn 1992. na dobrotvornoj večeri centra Casita Maria +9 Audrey Hepburn 1992. godine na dodjeli nagrada Cinematique

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju