Interijeri s retro štihom nikad ne izlaze iz mode, a ujedno je iskorištavanje starog bakina pokućstva jedan od najjeftinijih načina za stilsko osvježenje životnog prostora. S ovim preinakama možete učiniti čuda

1. Neke predmete, ili njihove dijelove, ostavite u izvornoj boji drva i pomalo "sirovo" obrađenoj površini, a ostale komade namještaja (ili njihove dijelove) obojite – bilo u neku nježnu boju za mekši ugođaj, ili u jarku boju za dinamične kontraste.

2. Postolje od stare šivaće mašine uobičajeno se pretvara u stolić, no možete postići još bolji efekt ako ga preselite u kupaonicu i na njega ugradite umivaonik. Umivaonik neka bude snježnobijeli, a postolje obojite crno. Kombinaciju začinite crno-bijelim pločicama.

'Ako ne želite bojati namještaj, njegove površine uvijek možete obložiti ukrasnim papirom sa živopisnim motivima'

3. Od starog kuhinjskog namještaja napravite šanku ili kuhinjski otok, a kao protutežu stavite barske stolice suvremenog dizajna i u vrlo izražajnoj boji, tako da "sudar" tradicionalnog i modernog maksimalno dođe do izražaja.

4. Za retro opremu u kupaonici osigurajte efektnu pozadinu - zidove obložene sjajnim pločicama jarkih boja, zrcala raskošnog izgleda i dramatičnu rasvjetu.

5. Želite li više od uobičajenog osvježenja starog stolca nekom bojom bez sjaja, umjesto toga nabacite na njega kraljevsku, zlatnu boju, a sjedište dajte tapecirati u lijepu tkaninu.

6. Ako stara peć više ne radi, ali još uvijek dobro izgleda, fino je uglancajte i pretvorite u spremište za posuđe ili druge potrepštine.

7. Ne želite li "petljati" s bojenjem namještaja, njegove površine možete obložiti ukrasnim papirom sa živopisnim motivima.

8. Za još zaigraniji ugođaj, vidljivu pozadinsku površinu nekog komada pokućstva (npr. police ili kredenca) obložite izdržljivom tapetom koja podnosi vlagu, a rubove namještaja obojite u jarke boje.

9. "Abrakadabra" potez za prikrivanje svih nedostataka starih stolaca, fotelja i kaučeva jest to da im načinite novu odjeću – tekstilne navlake zanimljivih boja i uzoraka.

10. Ponekad nisu potrebne nikakve intervencije na namještaju nego je dovoljno kombinirati ga u mix & match stilu, spajajući staro i novo i(li) komade iz različitih stilskih razdoblja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju