Iako su prijateljice vašeg tijela i linije, neke namirnice koje koristimo gotovo svakodnevno, vaši zubi nikako ne vole. Želite li imati blistav osmijeh, nakon ovih 10 namirnica ne zaboravite oprati zube

 

1. Vino
Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu - prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima.

2. Kava
Ne postoji tamniji na pitak od kave i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kava sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.

3. Balzamični ocat
Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje.

4. Curry
Začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih poslje jela treba čim prije oprati.

5. Umak od rajčice
Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

6. Bobičasto voće
Iako ga vaše tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribiza zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu.

7. Gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti.

8. Umak od soje
Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtivjeka uživa cijela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem klorovodične kiseline koja šteti caklini zuba.

9. Cikla
Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostati će tijekom rezanja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima.

10. Čaj
Čajevi su se tijekom povijesti koristili za bojanje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju