Nijedan autor modernog doba nije toliko uzburkao javnost kao Paulo Coelho, brazilski književnik koji danas slavi svoj 75. rođendan. Autor koji je najpoznatiji po svom djelu „Alkemičar“, prodanom u desecima milijuna diljem svijeta i prevedenom na šezdesetak jezika, svoj poziv za pisanje tekstova za široke mase osjećao je još u tinejdžerskim danima.

Galerija Paulo Coleho - 10 Paulo Coleho - 9 Paulo Coleho - 8 +6 Paulo Coleho - 7

Međutim, odgajan u vrlo strogoj kršćanskoj obitelji s ocem inženjerom, iskusio je razdoblje koje bi i samo zahtijevalo stranice romana.

Naime, njegovi su roditelji želju za pisanjem umjesto nastavljanja obiteljske tradicije dobro plaćenih, „logičkih“ zanimanja vidjeli kao znak ludila. Zato je Coelho sa 17 godina smješten u psihijatrijsku kliniku, u kojoj je, s povremenim bjegovima, ukupno proveo tri godine.

Kada se, prema mišljenju roditelja, napokon „opametio“ i upisao pravo, mislili su da je na „pravom“ putu.

No Coelho ubrzo napušta studij i kreće na putovanje Južnom Amerikom živeći kao hippie.

Tek je u kasnim tridesetima ostvario svoju veliku želju i postao književnik čija se djela tiskaju i zaista čitaju. Sada već kultni „Alkemičar“ vinuo ga je u zvijezde, a slijedili su jednako popularni romani poput „Veronika je odlučila umrijeti“, „Aleph“, „Rukopis iz Akre“, „Pobjednik stoji sam“, „Zahir“, „11 minuta“, najnoviji „Hippie“ objavljen ove godine i brojni drugi.

Coelho je objavio više od trideset knjiga u kojima sadržaj koji se inače može naći u priručnicima za samopomoć pretače u naraciju i stvara likove s kojima se čitatelji mogu poistovjetiti. Njegovi se citati šire internetom, tiskani su na uporabnim predmetima, na bočicama s vodom i slično.

Međutim, struka osporava njegovu vrijednost. Nema sumnje da u njegovim recima nećete pronaći književnu vrijednost nalik onoj kojoj nam pružaju klasičari, no ipak je on jedan od najčitanijih autora svih vremena.

Zašto? Zato što nudi opće istine, rečenice koje svi toliko žele čuti kako bi se iz dana u dan lakše nosili s usponima i padovima koje nosi život. Nudi retke nad kojima ćete se zamisliti i upitati što je zaista vrijedno u životu. I upravo takve njegove retke donosimo u našoj galeriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju