Osim ako na tavanu nemate ugrađen klima-uređaj, stvari koje ste tamo odložili bit će izložene ekstremnim temperaturama i velikoj vlazi. Donosimo vam popis predmeta koje ne bi smjeli držati na tavanu


1. Drveno pokućstvo

Naslijedili ste antikne drvene stolce ili stolice, ali nisu baš vaš stil? Nemojte ih odlagati na tavan. Vlaga i promjene u temperaturi mogu raširiti drvo i uzrokovati pucanje.

2. Igračke
Ako se ne možete odvojiti od malih slatkih plišanih životinja s kojima ste se igrali vi ili vaša djeca dok su bila mala, vjerojatno ste ih odložili na tavan. No, budite svjesni da ih miševi, grinje i drugi kukci mogu vrlo lako uništiti.

Ako ih  već ne možete baciti, pospremite ih u plastične kutije, a ne u vreće za smeće.

3. Tepisi
Vuna, pamuk i svi drugi prirodni materijali izvrsni su "plijen" za moljce i slične napasnike koji vrebaju na tamnim i vlažnim mjestima. Ako već ne možete baciti taj stari tepih, dobro ga očistite, zaštitite od moljaca i zamotajte u debelu poliestersku vreću.

4. Svijeće
Razmislite samo koliko vruće može biti na tavanu tijekom ljetnih mjeseci. Smjestite svijeće negdje u hladniji dio kuće kako bi izbjegli topljenje voska.

5. Stara tehnika
Televizori, mobiteli, DVD uređaji, laptopi i slični uređaji se ne bi trebali držati gdje su velike promjene u temperaturi. Razina vlage varira previše, a elektronika je vrlo osjetljiva te se može oštetiti.

DVD uređaje, laptope i slične uređaje ne bi trebali držati na mjestu gdje su velike promjene u temperaturi

6. Stara odjeća
Staru vjenčanicu, haljinu s djevojačke večere ili neku drugu važnu odjeću ne biste smjeli držati na tavanu. Odjeća može promijeniti boju i moljci je mogu uništiti.

Pohranite je radije u kutije, ali položeno ravno, na suhom i mračnom mjestu s uravnoteženom temperaturom i dobrom protočnošću zraka.

Uz to, barem jedanput godišnje izvadite svu staru odjeću koju ste ''pohranili'' kako bi provjerili ima li oštećenja. U kutijama koje se mogu poklopiti nema mjesta za moljce i grinje. A s poklopcem će se i miris plijesni teže uvući u odjeću.

7. Koža
Čuvati kožnatu jaknu na tavanu samo za ''svaki slučaj'' ako se ponovno vrati u modu, nije baš najpametniji potez. Nemojte ju spremati na tavan jer bi je velike temperaturne promjene mogle uništiti i ostaviti neugodan miris.

8. Fotografije i stari albumi
Vaše uspomene su vjerojatno sada većinom u digitalnom obliku, ali kako bi bilo tužno da stare obiteljske slike budu oštećene jer ste ih pohranili na tavanu. Sjetite se da fotografije nikada ne izlažete direktnoj sunčevoj svjetlosti jer će izbljediti s vremenom.

9. Knjige
Vlaga na tavanu može uništiti i knjige. Ovo je mjesto u domu dobra opcija samo ako knjige odložite u plastične ili metalne kutije.

10. Papir
Ako vam je papir toliko vrijedan da ga se ne želite riješiti, nemojte ga samo držati na tavanu. Pokušajte pronaći bilo koje drugo mjesto u vašoj kući jer će inače poprimiti neugodan miris, promijenit će boju i osušiti se.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju