Nagađanja o tome tko će dizajnirati vjenčanicu Meghan Markle ne prestaju. Modne kuće Ralph & Russo i Burberry spominju se kao najvjerojatniji odabir još od najava zaruka princa Harryja i američke glumice, ali informaciju o tome tko ju je uistinu napravio Buckinghamska palača objavit će neposredno prije vjenčanja. Povodom ovog velikog događanja, prisjećamo se najpoznatijih vjenčanica članica britanske kraljevske obitelji.

Galerija Princeza Diana Spencer i princ Charles 1981. godine Sophie Rhys-Jones u vjenčanici Samanthe Shaw Autumn Kelly u vjenčanici Sassi Holford +8 Zara Phillips u vjenčanici Stewarta Parvina 10. Sophie Rhys-Jones 19. lipnja 1999. godine udala se za princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete II., u haljini dizajnerice Samanthe Shaw. Čak 325.000 staklenih i bisernih perlica ručno je ušiveno u svilenu vjenčanicu dugih rukava s V-izrezom.

Sophie Rhys-Jones u vjenčanici Samanthe Shaw Sophie Rhys-Jones u vjenčanici Samanthe Shaw (Foto: AFP)

9. Unuk kraljice Elizabete II., Peter Phillips, oženio se za Kanađanku Autumn Kelly 17. svibnja 2008. godine. Mladenka je nosila vjenčanicu cijenjene kraljevske dizajnerice Sassi Holford napravljenu od satena i Chantily čipke.

Autumn Kelly u vjenčanici Sassi Holford Autumn Kelly u vjenčanici Sassi Holford (Foto: AFP)

8. Zara Phillips, najstarija unuka kraljice Elizabete II., udala se za igrača rugbyja Mikea Tindalla 30. srpnja 2011. godine, odjevena u vjenčanicu koju je dizajnirao Stewart Parvin.

Zara Phillips u vjenčanici Stewarta Parvina Zara Phillips u vjenčanici Stewarta Parvina (Foto: AFP)

7. Sarah Armstrong-Jones, kći princeze Margarete udala se za umjetnika Daniela Chatta 14. srpnja 1994. godine u jednostavnoj vjenčanici Jaspera Conrana, bez ikakve pompe i ispred “samo” 200 uzvanika, što je uistinu malen broj kada su u pitanju kraljevska vjenčanja.

Sarah Armstrong-Jones u vjenčanici Jaspera Conrana Sarah Armstrong-Jones u vjenčanici Jaspera Conrana (Foto: AFP)

6. Udajom za princa Andrewa 23. srpnja 1986. godine, Sarah Ferguson postala je vojvotkinja od Yorka. Nosila je satensku vjenčanicu koju je dizajnirala Lindka Chierach. Haljina je sadržavala niz simboličnih ukrasa napravljenih od perlica poput srca koja su predstavljala ljubav te sidra koja su predstavljala ljubav princa Andrewa prema pomorstvu.

Sarah Ferguson u vjenčanici Lindke Chierach Sarah Ferguson u vjenčanici Lindke Chierach (Foto: Profimedia)

5. Princeza Anna, kći kraljice Elizabete II., udala se za Marka Phillipsa 14. studenog 1973. godine. Bila je odjevena u haljinu dizajnerice Maureen Baker. Vjenčanica visokog ovratnika bila je inspirirana odjećom iz vremena vladavine dinastije Tudor.

Princeza Anna u vjenčanici Maureen Baker Princeza Anna u vjenčanici Maureen Baker (Foto: AFP)

4. Princeza Margareta, mlađa sestra kraljice Elizabete II. udala se za fotografa Antonyja Armstronga Jonesa 6. svibnja 1960. godine u haljini Normana Hartnella, tada omiljenog kraljevskog dizajnera i krojača. Magazin Life tada ju je proglasio najjednostavnijom kraljevskom vjenčanicom u povijesti.

Princeza Margaret u vjenčanici Normana Hartnella Princeza Margaret u vjenčanici Normana Hartnella (Foto: AFP)

3. Kraljica Elizabeta II. udala se za 20. studenog 1947. godine za Philipa, vojvodu od Edinburgha. Tada je nosila titulu princeze, a kraljica je postala 1953. godine. Na vjenčanju je nosila haljinu Normana Hartnella napravljenu od brokata, teške svile isprepletene zlatnim i srebrnim nitima. Četiri metara dugačak veo sa zvjezdastim uzorkom simbolizirao je ponovno rođenje i rast Ujedinjenog Kraljevstva nakon završetka 2. svjetskog rata, a inspiriran je slikom legendarnog Botticellija pod nazivom "Primavera".

Kraljica Elizabeta II. u vjenčanici Normana Hartnella Kraljica Elizabeta II. u vjenčanici Normana Hartnella (Foto: AFP)

2. Catherine Middleton i princ William izrekli su sudbonosno “da” 29. travnja 2011. godine. Vojvotkinja od Cambridgea nosila je vjenčanicu dizajnerice Sarah Burton, kreativne direktorice britanske modne kuće Alexander McQueen. Catherine je bila uključena u dizajniranje satenske vjenčanice s viktorijanskim elementima, a prema službenoj izjavi, željela je kombinirati tradiciju i modernost s umjetničkog vizijom koja karakterizira rad Alexandera McQueena.

Catherine Middleton u vjenčanici Sarah Burton Catherine Middleton u vjenčanici Sarah Burton (Foto: AFP)

1. Lady Diana Spencer postala je princeza od Walesa kada se 29. srpnja 1981. godine udala za princa Charlesa. Njezinu spektaklarnu vjenčanicu dizajnirali su David i Elizabeth Emanuel. Diana ih je osobno odabrala jer je bila zadovoljna ružičastom bluzom od šifona koju je nosila na svom službenom zaručničkom portretu.

Vjenčanica princeze Diane imala je šlep dugačak 7.5 metara Vjenčanica princeze Diane imala je šlep dugačak 7.5 metara (Foto: Profimedia)

Vjenčanica je koštala 115 tisuća dolara i ukrašena je s više od 10 tisuća malih bisernih aplikacija. U povijest je ušao i šlep od 7.5 metara koji je stvarao poprilične probleme uoči ceremonije vjenčanja. Naime, dizajneri su smetnuli s uma veličinu kočije u kojoj se Diana vozila do crkve sa svojim ocem. Unatoč svim njezinim naporima da to izbjegne, šlep je naposljetku ipak zgužvan.

Ovdje pratite kraljevsko vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja.

Princeza Diana u vjenčanici Davida i Elizabeth Emanuel Princeza Diana u vjenčanici Davida i Elizabeth Emanuel (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju