Pas će nam svojim ponašanjem i govorom tijela otkriti da je bolestan. Zbog toga je bitno prepoznati signale kojima nam kućni ljubimac daje do znanja da nešto s njim nije u redu. Doznajte kojih to 10 znakova ne smijete ignorirati jer vas mogu upozoravati da je vaš pas bolestan.

 

 1. Naduti trbuh

Nadutost trbuha može biti samo posljedica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima trebali biste psa odvesti veterinaru. Ti simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje te desni koji su poprimili plavu, bijelu ili žućkastu boju umjesto ružičaste. Je li vrijeme da posjetite veterinara, možete provjeriti i tako da lagano pritisnite prstima s obje strane trbuha dok pas stoji.

Stisnite pa opustite pritisak i napravite tako po cijeloj dužini truba. Ukoliko pas pokazuje znakove boli ili osjetite da se u njegovom trbuhu nalazi tekućina, odmah odvetite psa veterinaru. Također, ako pas želi povraćati, ali ništa ne izlazi, ne odgađajte posjet veterinaru.

2. Svrbež

Primijetite li da se pas svrbi puno više nego inače, možda ima krpelja, buhe ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja mogu biti dermatitis kojeg mogu uzrokovati alergije i nedostatak hranjivih tvari. Prvo, okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi zobi i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrbež, pokušajte promijeniti psu prehranu te mu dajte više hrane bazirane na mesu i bez žitarica.

Ukoliko nije riječ o parazitima niti suhoj koži, vrijeme je da posjetite veterinata koji će na temelju pretraga ustanoviti je li riječ o bakterijskom, neurološkom, parazitskom ili zaraznom zdravstvenom problemu ili se radi o alergijskoj reakciji na nešto iz okoline.

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

3. Temperatura

Ima li pas temperaturu provjerite tako da dodirujuću nos ili područje iza ušiju provjerite jesu li topliji nego inače. Nos psa treba biti hladan i vlažan, a ukoliko je topli i suhi, vjerojatno ima temperaturu.

Međutim, veterinari savjetuju da se ne treba oslanjati samo na nos životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje ili kašljanje te curenje iz nosa. Također, možete se poslužiti rektalnim termometor dizajniranim posebno za pse.

4. Agresivnost

Ako vaš pas odjednom pokazuje znakove agresivnosti, razlog tome može biti jer ga nešto boli te iskazivanjem agresivnosti želi spriječiti da ga netko dira. Iznenadni napadi agresije alarmiraju na što hitniji posjet veterinaru. Pročitajte i 3 sigurna znaka da vam pas u potpunosti vjeruje.

Akita Učinit će sve: Deset pasmina s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku

5. Mokrenje po kući

Ukoliko pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni mjehur, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, mjehura ili bubrega, što će se vjerojatno trebati liječiti antibioticima. Uzrok iznenadnog mokrenja po kući može biti i osjećaj tjeskobe uzrokovan razdajanjem ili osjećaj straha zbog grmljavine ili drugih glasnih zvukova.

6. Jak loš zadah

Kronični loš zadah može upozoravati na problem s gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen pretjeranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem.

Zadah koji ima miris na urin može biti znak bolesti bubrega, a izrazito neugodan zadah praćen povraćanjem, pojavom žutila na bjeloočnicama i desnima te nedostatkom apetita može signalizitati probleme s jetrom.

Štene francuskog buldoga Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje

7. Trčanje u krugovima

Psi se često igraju na način da love vlastiti rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala labirinta u srednjem uhu, dijela uha odgovornog za ravnotežu.

Simptomi infekcije uha uključuju i anbormalno držanje tijela, nakrivljenost glave, nedostatak koordinacije i gubitak ravnoteže. Uzroci ovakvog ponašanja mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što su ozljeda glave i trovanje.

8. Vučenje na stražnjici

Kada pas ovo radi, nerijetko to znači da mu nešto iritira anus. Krivac može biti zagnojene ili začepljene analne žlijezde što se liječi istiskivanjem žlijezdi kako bi se one ispraznile. Ovakvi zdravstveni problemi uobičajeni su kod manjih pasa, a najbolje je prepustiti veterinaru da ga riješi.

Drugi simptomi začepljenih ili zagnojenih analnih žlijezda uključuju griženje ili lizanje područja, natečenost anusa i otežano obavljanje velike nužde.

Slika nije dostupna Izgled vara: Pet pasmina koje izgledaju strašno, a zapravo su prave maze

9. Jedenje izmeta

Pseća navika jedenja izmeta, bilo vlastitog ili tuđeg, vrlo je uobičajena i u većini slučajeva bezopasna, a jedu ga zato jer – vole njegov okus. Međutim, ponekad može biti znak sindroma malapsorpcije pri čemu pas, želeći unijeti više kalorija, instinktivno jede izmet.

Kako biste spriječili psa da jede vlastiti ili tuđi izmet, uvijek pazite što radi dok ga šećete te da ima dovoljno igračaka za žvakanje, poslastica i zanimacija uz koje mu neće biti dosadno.

10. Često ispuštanje plinova

Ukoliko pas prečesto pušta plinove, a uz to osjeća bol u abdomenu, ima proljev te slabi apetit, to je znak da biste trebali posjetiti veterinara. Ukoliko je pas zdrav, a često ispušta plinove, neka njegova prehrana sadrži manje vlakana te mu svakako izbjegavajte davati ostatke ljudske hrane.

Ako vaš pas jede jako brzo, pokušajte mu davati tri manja obroka dnevno umjesto jednog velikog. Na taj način pas će gutati manje zraka te tako ispuštati manje plinova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju