Sunce je naš prijatelj, ali treba znati kako se družiti s njime. U danima kada zračenje sunca doseže svoj maksimum korisno je znati kojih 11 stvari nikada ne smijemo raditi na suncu

1. Rezati limun
Dospije li vam limunski sok na kožu može prouzročiti osip fitofotodermatitis. Na koži se mogu pojaviti tamne mrlje kojima treba nekoliko tjedana ili čak mjeseci da nestanu. U najtežem slučaju na koži se mogu pojaviti mjehurići koji peku. Stoga je jako bitno uvijek paziti da limun režete i istiskujete iz njega sok u zatvorenom prostoru, odnosno izvan direktne sunčeve svjetlosti.

Sunce može poremetiti kemijske sastojke u kremi za sunčanje te učiniti proizvod manje učinkovitim. Zbog toga je nikada ne ostavljajte na suncu

2. Nanositi kremu za sunčanje
Kremu za sunčanje treba nanositi 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Tako će proizvod imati vremena u potpunosti se upiti i zaista pružiti zaštitu. Naravno, dozvoljeno je, odnosno potrebno ponovno nanijeti kremu dok ste na plaži, ali prvo nanošenje trebali biste uvijek napraviti dok još niste izloženi suncu.

3. Nositi kremu za sunčanje s faktorom zaštite nižim od 30

Kada ste izloženi direktnom utjecaju jakog sunca, bilo da ste na plaži, šećete gradom i slično uvijek namažite kožu kremom čiji je zaštitni faktor najmanje 30. Između 10 i 15 sati nikako se izravno ne izlažite sunčevim zrakama jer su tada najjače.

4. Ostavljati kremu za sunčanje na suncu
Sunce može poremetiti kemijske sastojke u kremi te učiniti proizvod manje učinkovitim. Zbog toga je krema za sunčanje jedan od onih kozmetičkih proizvoda koje biste trebali držati u hladnjaku.

>> Ulja koja nikako ne smijemo koristiti na plaži

5. Ne nanositi ponovno kremu za sunčanje

Zaštitni faktor 30 znači da koža može biti izložena suncu 30 puta duže nego kada je bez zaštite. Ali ako obično izgorite za nekoliko minuta faktor 30 neće vas štititi cijeli dan. Zato kremu nanosite svaka dva sata kako biste bili sigurni.

6. Ne štititi skalp
Kada napravite razdjeljak na kosi izlažete kožu skalpa suncu. Zaštitite je tako da na skalp nanesete proizvod za zaštitu od sunca u prahu ili da kremu za sunčanje otopite u vodi i tom tekućinom pošpricate skalp. Potonje je super izbor za mokru kosu.

Sunce pigmentira kožu zbog čega izlaganje svježih ožiljaka suncu može uzrokovati tamne mrlje te usporiti zacjeljivanje

7. Koristiti anti-aging i proizvode protiv akni
Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu, retinol, retin-A, tretinoin i adapalen mogu učiniti kožu izuzetno osjetljivom na sunce. Zato ih nikada ne nanosite prije izlaganja suncu jer mogu prouzročiti opekline i ružne ožiljke. Najsigurnije ih je nanositi prije spavanja kako bi ih koža u potpunosti upila.

8. Trčati
Na suncu i visokim temperaturama tijelo puno teže regulira vlastitu temperaturu zbog čega je trčanje po vrućinama puno napornije. Osim toga, puno brže dehidriramo te se puno više znojimo pa postoji opasnost da se sa znojem ispere i krema za sunčanje. Ljeti je trčanje dozvoljeno prije 10 ujutro i iza 18 popodne.

9. Ne nositi sunčane naočale
Kvalitetne sunčane naočale apsolutni su 'must have' kada je sunčano. Nenošenje sunčanih može ozbiljno oštetiti oči i vid pa čak i uzrokovati rak očiju koji se može razviti na kapcima. Uz sve to, sunčeve zrake mogu doslovno spaliti očne jabučice te uzrokovati zamagljen vid, crvenilo, suhoću, naticanje, i slabiji vid. Kada ste izloženi površinama koje reflektiraju UV zrake poput snijega, pijeska i vode još je važnije nositi sunčane.

10. Izlagati svježe ožiljke

Sunce pigmentira kožu zbog čega izlaganje svježih ožiljaka suncu može uzrokovati tamne mrlje te usporiti zacjeljivanje. Krema za sunčanje pruža određenu zaštitu, ali ožiljke je ipak najbolje prekriti tkaninom.

11. Ostavljati bočicu s vodom
U plastičnoj bočici s vodom koja je ostavljena na suncu mogu se razviti kemikalije štetne za zdravlje. Stoga nikada ne ostavljajte bočicu s vodom na suncu ili ako je ostala nikada ne pijte tu vodu.

 

A photo posted by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju