Dodjela prestižne filmske nagrade Oscar svake godine je najiščekivaniji događaj u Hollywoodu, ali i u modnoj industriji. Naime, crveni tepih tada postaje najglamuroznija modna revija

Modni časopis Vogue prije ovogodišnje dodjele zlatnih kipića objavio popis 13 najboljih haljina koje su se u posljednjih 13 godina pojavile na crvenom tepihu Oscara.

1. Charlize Theron
Gucci haljina ukrašena s mnogobrojnim kristalima bila je savršen odabir 2004. godine za prekrasnu Charlize Theron koja je te večeri osvojila Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Čudovište".

2. Hilary Swank
Tamnoplava haljina s otvorenim leđima koja oduzima dah nosi potpis brenda Guy Laroche, a 2005. godine obukla ju je Hilary Swank. Ona je te večeri osvojila svoj drugi zlatni kipić, ovoga puta za glavnu žensku ulogu u filmu "Djevojka od milijun dolara", a tako je stvarno tada i izgledala.

3. Michelle Williams
Dašak zlatnog doba Hollywooda 2006. godine na crveni tepih donijela je Michelle Williams u predivnoj žutoj haljini poznate dizajnerice Vere Wang.

4. Nicole Kidman
Odabir crvene haljine modne kuće Balenciaga 2007. godine bio je pun pogodak za Nicole Kidman. Haljina je prekrasno pokazala glumičinu figuru, a mašna na desnom ramenu koji postaje dugački šlep je detalj koji se ne zaboravlja.

5. Tilda Swinton

'Časopis Vogue objavio je popis 13 najboljih haljina s 13 posljednih dodjela Oscara'

Glumica poznata po jedinstvenom stilu nije razočarala ni 2008. godine kada je osvojila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Michael Clayton". Crna Lanvin haljina s asimetričnim rukavima bila je kao stvorena za Tildu.

6. Natalie Portman
Ružičasta haljina kuće Rodarte savršeno je pristajala Natalie Portman, koja je 2009. godine izgledala poput moderne princeze.

7. Sarah Jessica Parker
Odjevena u Chanel kreaciju Sarah Jessica Parker 2010. godine izgledala je poput skulpture grčke boginje. Ova haljina je samo još jedan u nizu odličnih odabira zbog kojih je miljenica modne industrije.

8. Cate Blanchett
Još jedna glumica koje je poznata po svom osebujnom stilu i nošenju haljina koje nalikuju umjetničkim djelima je Cate Blanchett, a suradnjom s brendom Givenchy samo je to još jednom potvrdila 2011. godine.

9. Gwyneth Paltrow
Bijela haljina s plaštom i asimetričnim dekolteom dokaz je da s jednostavnošću ne možete pogriješiti, što je Gwyneth Paltrow 2012. godine dokazala kada je obukla prelijepu kreaciju Toma Forda.

10. Jessica Chastain
Poput filmske dive zlatnog doba Hollywooda zasjala je 2013. godine Jessica Chastain u prekrasnoj Armani Privé haljini prekrivenoj mrežama sitnih kristala.

11. Lupita Nyong'o
U istoj večeri 2014. godine Lupita Nyong'o je bila dvostruki favorit. Osvojila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "12 godina ropstva" dok su je modni kritičari proglasili najbolje odjevenom. U pastelno plavoj Prada haljini izgledala je poput moderne Pepeljuge.

12. Dakota Johnson
Haljina crvene boje s potpisom Saint Laurenta bila je 2015. godine nepogrešiv izbor za Dakotu Johnson, a naramenica sa srebrenim detaljem razbila je monotoniju haljine i učinila je izuzetno posebnom.

'Dašak glamura zlatnog doba Hollywooda na ovaj popis unijele su Michelle Williams i Jessica Chastain'

13. Alicia Vikander
Prošle godine Alicia Vikander osvojila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Dankinja", a prije toga je svojom pojavom na crvenom tepihu očarala u haljini modne kuće Louis Vuitton te podsjetila izgledom mnoge na lik Belle iz animiranog filma "Ljepotica i zvijer".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju