Umjesto proljetnog sunca, travanj nam je danas donio kišu i zahlađenje. Kada se nadviju sivi oblaci, najbolje je ušuškati se pod dekicu i uživati u neki dobar film. Odlučili smo napraviti popis 15 filmskih naslova raznih žanrova koji će vam sigurno popraviti raspoloženje i uljepšati kišni dan.

1. "Vrag nosi Pradu"

Američki film "Vrag nosi Pradu" nastao je na temelju istoimenog romana Lauren Weisberger iz 2003. godine. Knjiga i film prate priču o Andy Sachs, djevojci koja se nakon diplome seli u New York i dobiva posao osobne asistentice Mirande Priestley, moćne urednice modnog magazina Runway. Ulogu stroge Mirande igra legendarna Meryl Streep koja je izvedbom zaslužila i nominaciju za Oscara, a uloga njezine nove asistentice Andy pripala je Anne Hathaway.

2. "Dnevnik Bridget Jones"

Kao predložak za omiljenu britansku romantičnu komediju poslužio je popularan roman Helen Fielding iz 1996. godine. Film u kojem glavne uloge imaju Renee Zellweger, Colin Firth i Hugh Grant postigao je velik komercijalni uspjeh i naišao na pozitivne komentare kritičara.

3. Trilogija "Povratak u budućnost"

Obožavateljice znanstvene fantastike sigurno će se rado vratiti ovoj trilogiji, idealnoj za subotnji ili nedjeljni filmski maraton. Prisjetite se avantura Martyja McFlyja, Doca i ostatka ekipe koji su trilogiju „Povratak u budućnost“ učinili legendarnom.

4. "Pjevajte na kiši"

Mjuzikl iz 1952. godine podsjetit će vas da kiša itekako može biti romantična. Zbog plesnih bravura Genea Kellyja, Donalda O'Connora i Debbie Reynolds možda ćete i vi poželjeti otvoriti svoj kišobran i gacati po lokvama.

5. "Mala Miss Amerike"

Komična drama Johnathana Daytona i Valerie Faris premijerno je prikazana u siječnju 2006. godine. Nitko nije očekivao da će film s budžetom od 8 milijuna dolara naposljetku nadmašiti sva očekivanja, zaraditi više od 100 milijuna dolara te biti nominirana za četiri Oscara. Topla životna priča o malenoj Olive (Abigail Breslin) koju članovi njezine obitelji vode na natjecanje ljepote izazvat će salve smijeha, ali i pokoju suzu zahvaljujući sjajnom scenariju i izvedbama odlične glumačke ekipe.

6. "Prljavi ples"

Obožavateljice ovog filma znaju da je uvijek dobro vrijeme za ponovno gledanje plesnog klasika iz 1987. godine zbog kojeg smo se zauvijek zaljubili u Patricka Swayzea. Skoro pa nema obožavateljice romantičnih filmova koja barem jednom nije pogledala priču o nenadanoj ljubavi između plesača Johnnyja Castlea (Swayze) i tinejdžerice Frances "Baby" Houseman koju je utjelovila Jennifer Grey. Pročitajte više o skrivenoj poruci filma "Prljavi ples" koju su rijetki primijetili.

7. "Zapravo ljubav"

Britansku romantičnu komediju iz 2003. godine mnogi vežu uz Božić, ali fanovi lika i djela Richarda Curtisa poželjet će je pogledati u svako doba godine. Film ovog britanskog redatelja i scenarista nikog ne ostavlja ravnodušnim.

8. "Djeveruše"

Potrebna vam je doza smijeha u ženskom društvu? Onda su "Djeveruše" stvorene za vas. Američka komedija Paula Feiga iz 2011. godine prati grupu prijateljica koje se spremaju za vjenčanje jedne od njih, a dogodovštine ovih dama nasmijat će vas do suza.

9. "Ratatouille"

Ako niste raspoloženi za igrane filmove i radije biste se zabavili uz dobar crtić, pogledajte "Ratatouille". Zabavan Pixarov animirani film iz 2007. godine nagrađen je Oscarom za najbolji dugometražni animirani naslov, a u anketi međunarodnih filmskih kritičara koju je proveo BBC proglašen je jednim od 100 najboljih filmova do sada snimljenih u 21. stoljeću. Prepustite se priči o malenom štakoru Remyju i njegovom novom prijatelju Alfredu Linguiniju.

10. Trilogija "Iron Man"

Spremite se za posljednji dio Avengersa gledanjem trilogije koja je, po mnogima, zaslužna za trenutnu nevjerojatnu popularnost Marvelovih super-heroja. Robert Downey Jr. u ulozi Tonyja Starka ne ostavlja ravnodušnom ni jednu obožavateljicu Marvelovih filmskih naslova, a trilogiju o Iron Manu rado će pogledati i vaši partneri.

11. "Top Gun"

Ljubiteljicama starih akcijskih filmova preporučamo legendarni "Top Gun" iz 1986. godine s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. U iščekivanju nastavka pod naslovom "Top Gun: Maverick" koji izlazi 2020. godine, prisjetite se letačkih i ljubavnih avantura Petea Mavericka Mitchella.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju