U Muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku sinoć je održana Met Gala koja se tematski nadovezala na prošlogodišnje izdanje „U Americi: Leksikon mode“ (In America: A Lexicon of Fashion).

Galerija Osebujne kreacije uljepšavale su crveni tepih ovogodišnje Met Gale Blake Lively na Met Gali u haljini modne kuće Versace Gwen Stefani u kreadiji Vere Wang +13 Kaia Gerber u haljini brenda Alexander McQueen

I dok su prošlogodišnje kreacije trebale evocirati američku nezavisnost, ove godine u centru pažnje bio je takozvani pozlaćeni glamur (eng. gilded glamour).

Gilded glamour je fraza koju je skovao Mark Twain, a koja opisuje period od 1870. do 1890. godine u Americi – doba prosperiteta, rasta i industrijalizacije. Bilo je to vrijeme brojnih inovacija – od žarulje do telefona, ali i pomagala za bržu proizvodnju odjeće.

U tom periodu novopečeni bogataši nosili su odjeću koja je ocrtavala njihovo bogatstvo napravljenu od kombinacije nekoliko različitih i skupih tkanina, a ukrašenu volanima, resicama i drugim dekorativnim detaljima.

Billie Eilish u Gucciju Billie Eilish u Gucciju (Foto: Afp)

Ne čudi stoga što je crveni tepih ovogodišnje Met Gale obilovao takozvani showstopping kreacijama – modelima s kojih je bilo teško skrenuti pogled zbog njihove boje, kroja ili cjelokupne izvedbe.

Billie Eilish odabrala je Guccijevu korzet-haljinu
koja ju je transformirala u punk verziju Viktorijanske princeze, a mnoge poglede plijenila je i manekenka Gigi Hadid kožnatom odijelu s predimenzioniranim crvenim kaputom iz Diora.

Kendall Jenner „zaustavila je promet“ na crvenom tepihu crnom predimenzioniranom haljinom iz Prade koja je prekrivala dobar dio stepeništa ispred Muzeja umjetnosti Metropolitan, dok je njezina mlađa sestra Kyle odabrala bijelu haljinu brenda Off White kako bi odala počast prerano preminulom dizajneru Virgilu Ablohu.

Kendall Jenner u monumentalnoj haljini iz Prade Kendall Jenner u monumentalnoj haljini iz Prade (Foto: Afp)

Modna ikona Sarah Jessica Parker radila je s dizajnerom Christopherom Johnom Rogersom kako bi stvorili kreaciju koja slavi Elizabeth Hobbs Keckley. Ona je u povijesti zapisana prva crnkinja dizajnerica u Bijeloj kući koja je odijevala prvu damu Mary Todd Lincoln.

Koje su sve dame privlačile poglede na crvenom tepihu ovogodišnje Met Gale svojim osebujnim kreacijama pogledajte u našoj fotogaleriji, a potom glasajte za favorita u anketi.

Tko je imao najupečatljivije izdanje na Met Gali ove godine?

glasova:

Sarah Jessica Parker u kreaciji Christophera Johna Rogersa Sarah Jessica Parker u kreaciji Christophera Johna Rogersa (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju