Tijekom toplih ljetnih dana igra vodom jedna je od najdražih svakom djetetu.

Zašto je ne biste iskoristili za aktivnosti koje će potaknuti razvoj njihovih motoričkih, kognitivnih i socijalnih vještina, kao i razvoj kreativnosti?

Sve to možete napraviti organiziranjem aktivnosti koje donosimo u nastavku, a za koje je potrebno samo malo vode i predmeti koje već imate kod kuće.

Dakako, trebate biti svjesni toga da će nakon ovih igara dijete biti mokro ili u najmanju ruku s poprskanom odjećom, no te će igre pamtiti mnogo duže nego provođenje vremena ispred ekrana.

1. Balone napunite vodom tek toliko da napunjeni stanu na žlicu pa organizirajte utrku u kojoj dijete mora nositi balon na žlici bez da mu padne.

2. Plastičnu bocu pretvorite u prskalicu tako što ćete na njoj probušiti rupe i spojiti je na vrtno crijevo, pa pustiti vodu. Skakanje preko prskalice oduševit će djecu.

3. Razrežite spužvu na komadiće i svaki od njih natopite vodom. Tako će nastati vodene a mekane bombice.

4. U široku plastičnu posudu ulijte vodu, dodajte u nju plastična slova, a potom neka krene pecanje. Tako će dijete osim zabave ponoviti i slova.

5. Obične plastične boce koje imaju prskalicu na kraju napunite vodom i neka igre trčanja počnu. Pripazite na to da ne koristite ambalaže od sredstava za čišćenje, nego nove boce koje se mogu kupiti već za nekoliko kuna.

6. Plastičnu vrećicu napunite vodom i dobro je zatvorite/zavežite. Šarenim bojicama pokušajte probušiti obje strane vrećice bez da prosipate vodu.

Uz igru vodom dijete ujedno upoznaje njezina svojstva.

7. Staklene boce različitih veličina i oblika napunite različitim količinama vode. Sviranje na ksilofonu iz kućne radinosti može početi.

8. Balon napunite vodom, zavežite ga na granu drveta i evo vodene pinate.

9. Organizirajte utrku prenošenja vode iz jedne kante u drugu. Pobjednik je onaj koji prvi prenese što više vode u kraćem vremenu.

10. U vodu dodajte jestivu boju pa je zamrznite da biste dobili kockice leda. Možete se poigrati i različitim bojama. Kada kockice budu spremne,. Istresite ih u veću posudu i pustite dijete da ga vodi intuicija.

Slika nije dostupna Uz bolji san: Igranje na otvorenom dobro je za bolji vid djece

11. Napravite brodiće od papira ili plastičnih predmeta koje imate kod kuće. U posudi, bazenu ili kadi mogu početi utrke brodova.

12. Igru možete iskoristi i kako bi dijete naučilo brinuti o svojim igračkama. U posudu s vodom istresite, primjerice, plastične kockice koje će dijete potom oprati, jednu po jednu.

Slika nije dostupna Didaktičke igračke: Zašto su važne za razvoj djeteta i kako odabrati pravu?

13. Posudu napunite raznim malim plastičnim predmetima, dodajte vodu, a dijete neka sjedne na stolicu, umoči noge u posudu i potom pokuša nožnim prstima izvaditi predmete iz posude.

14. Napravite „bazen“ za plastične igračke od običnog lavora s vodom. Pustite djetetu da njegova mašta određuje kako će se odigrati dan „na bazenu“.

15. Napravite malo ledeno carstvo. Figurice iz čokoladnih jaja smjestite u kalupe za izradu leda, prelijte vodom i pričekajte nekoliko sati da se voda smrzne. Ako dijete u školi još nije učilo o agregatnim stanjima, to je ujedno prilika da mu objasnite kako se voda pretvara u led.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju