Mislite da morate izgledati i govoriti savršeno ako se želite svidjeti drugim ljudima? Brojna istraživanja dokazala su suprotno

Ljudski je griješiti, a upravo nas naše greške čine simpatičnima. Zbog toga se nemojte brinuti o tome ostavljate li savršen dojam jer će upravo neke male nesavršene navike u ljudima stvoriti osjećaj povjerenja prema vama. Naime, brojna istraživanja pokazala su da je takozvano nesavršeno ponašanje ključ u stvaranju prijateljstva, a u to spadaju i ova dva svakodnevna neugodnjaka.

1. Nespretnost.

Nemojte brinuti o tome ostavljate li savršen dojam jer će upravo neke male nesavršene navike u ljudima stvoriti osjećaj povjerenja prema vama.

U prirodi nam je da se pokazujemo u najboljem svjetlu, pogotovo kada su u pitanju važne prigode. Ako smo po prirodi nespretni, onda se još više opterećujemo time kakav ćemo dojam ostaviti na druge. Međutim, jedno sad već kultno istraživanje iz prošlog stoljeća pokazalo je da nas upravo nespretnost čini simpatičnijima.

Ispitanici su morali ocijeniti grupu kandidata na temelju njihovog intervjua. Bez obzira na to što je u grupi bio i visoko kvalificiran kandidat koji se doimao savršen, kao najbolji je ocijenjen onaj koji je tijekom intervjua po sebi razlio kavu.

Prema zaključku voditelja istraživanja, ispitanici su lakše suosjećali s kandidatom koji je pokazao svoju ljudsku stranu:Superiornu osobu može se doživjeti kao nadljudsku i pomalo udaljenu dok greške i zabune humaniziraju osobu te povećavaju njezinu privlačnost.

2. Umjerena psovka.

U većini društava psovka je neprihvatljiva i njezino korištenje u svakodnevnom govoru nije poželjno, a u poslovnim krugovima ni profesionalno. neprofesionalnim. Međutim, bez obzira na ovakav načelni stav, poneka umjerena psovka koja vam "pobjegne" u trenutku stresa može stvoriti neočekivanu povezanost s ljudima.

Loše riječi su neočekivano korisne u njegovanju ljudskih odnosa, kaže jezikoslovac Michael Adams i objašnjava kako je ključ u tome da nikada ne opsujete osobu nego psovku usmjerite na zajedničku nepriliku u kojoj ste se našli.

Naravno, često psovanje i bespotrebno psovanje praćeno bogatim psovačkim vokabularom stvorit će u ljudima drugačiju sliku o vama, a ona će definitivno biti negativna.

Pogledajte koje kretnje otkrivaju što stvarno mislimo o ljudima, a zatim saznajte što ljudi zaključe o vama 10 sekundi nakon upoznavanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju