Pokušavate se promijeniti svoj jelovnik kako biste se riješili triglicerida i lošeg kolesterola? U nastavku saznajte koja dva tipa prehrane znanstvenici preporučaju u tom slučaju

Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu te vegetarijanska obogaćena mliječnim proizvodima podjednako smanjuju količinu triglicerida, tjelesnu težinu i masno tkivo, a time i rizik za srčane bolesti, pokazalo je jedno talijansko istraživanje.

Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu te vegetarijanska obogaćena mliječnim proizvodima podjednako smanjuju količinu triglicerida.

Znanstvenici su nasumično podijelili 107 pretilih odraslih osoba u dvije skupine od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj prehrani tri mjeseca. Potom su sljedeća tri mjeseca zamijenili prehranu. Na početku istraživanja svi su ispitanici bili svejedi.

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali dobivali su redovite nutricionističke savjete o tome kako da smanje kalorijski unos. Cilj predloženih jelovnika i obroka bio je smanjenje unosa kalorija.

Bez obzira na tip prehrane, sudionicima se savjetovalo da od 50 do 55 posto kalorija unesu u obliku ugljikohidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku bjelančevina.

Ispitanici su, bez obzira na vrstu prehrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu, kazali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Circulation.
Vegetarijanska pizza Vegetarijanska pizza Foto: StockFood
Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL kolesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale.

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL kolesterola.

Dosadašnja istraživanja nisu uspoređivala vegetarijansku i mediteransku prehranu, kaže voditelj istraživanja Francesco Sofi sa sveučilišta u Firenci i sveučilišne bolnice Careggi. Ovo je prva studija čiji je cilj usporediti dvije prehrane u istoj skupini ispitanika koji su svejedi, kazao je Sofi.

Pouka je da je vegetarijanska prehrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima jednostavna za pripremu i bez ikakvih pratećih zdravstvenih problema, ako se priprema uz potporu stručnih nutricionista. To pomaže da smanjite neke faktore kardiovaskularnog rizika jednako dobro kao i na mediteranskoj prehrani, kazao je.

Mediteranska prehrana uobičajeno se sastoji od mnogo ribe, voća, povrća, integralnih žitarica, grahorica i maslinova ulja te nemasnih izvora bjelančevina. Vegetarijanci također jedu voće, povrće i integralne žitarice kao i jaja i mliječne proizvode.

U usporedbi s ranijim prehrambenim navikama ispitanici u obje skupine značajno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. Na vegetarijanskoj prehrani značajnije je smanjen LDL kolesterol, tzv. loši kolesterol koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih žila. To je za očekivati jer je izvor većine LDL-a meso, kaže Sofi.

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku prehranu također je očekivano jer je poznato da kombinacija maslinova ulja i kompleksnih ugljikohidrata u voću i povrću koji su temelj ove prehrane smanjuje trigliceride, zaključio je.
Prehranu bismo trebali obogatiti maslinovim uljem Prehranu bismo trebali obogatiti maslinovim uljem Foto: StockFood

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju