Mediteranska prehrana na bazi ribe sjajna je za zdravlje
Mediteranska prehrana na bazi ribe sjajna je za zdravlje (Foto: StockFood)
Zdravlje & prehrana

2 tipa prehrane za smanjenje triglicerida i lošeg kolesterola

04-03-2018 Piše HINA
komentari

Pokušavate se promijeniti svoj jelovnik kako biste se riješili triglicerida i lošeg kolesterola? U nastavku saznajte koja dva tipa prehrane znanstvenici preporučaju u tom slučaju

Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu te vegetarijanska obogaćena mliječnim proizvodima podjednako smanjuju količinu triglicerida, tjelesnu težinu i masno tkivo, a time i rizik za srčane bolesti, pokazalo je jedno talijansko istraživanje.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu te vegetarijanska obogaćena mliječnim proizvodima podjednako smanjuju količinu triglicerida. Znanstvenici su nasumično podijelili 107 pretilih odraslih osoba u dvije skupine od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj prehrani tri mjeseca. Potom su sljedeća tri mjeseca zamijenili prehranu. Na početku istraživanja svi su ispitanici bili svejedi.

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali dobivali su redovite nutricionističke savjete o tome kako da smanje kalorijski unos. Cilj predloženih jelovnika i obroka bio je smanjenje unosa kalorija.

Bez obzira na tip prehrane, sudionicima se savjetovalo da od 50 do 55 posto kalorija unesu u obliku ugljikohidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku bjelančevina.

Ispitanici su, bez obzira na vrstu prehrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu, kazali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Circulation.
Vegetarijanska pizza Vegetarijanska pizza Foto: StockFood
Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL kolesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale.

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL kolesterola. Dosadašnja istraživanja nisu uspoređivala vegetarijansku i mediteransku prehranu, kaže voditelj istraživanja Francesco Sofi sa sveučilišta u Firenci i sveučilišne bolnice Careggi. Ovo je prva studija čiji je cilj usporediti dvije prehrane u istoj skupini ispitanika koji su svejedi, kazao je Sofi.

Pouka je da je vegetarijanska prehrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima jednostavna za pripremu i bez ikakvih pratećih zdravstvenih problema, ako se priprema uz potporu stručnih nutricionista. To pomaže da smanjite neke faktore kardiovaskularnog rizika jednako dobro kao i na mediteranskoj prehrani, kazao je.

Mediteranska prehrana uobičajeno se sastoji od mnogo ribe, voća, povrća, integralnih žitarica, grahorica i maslinova ulja te nemasnih izvora bjelančevina. Vegetarijanci također jedu voće, povrće i integralne žitarice kao i jaja i mliječne proizvode.

U usporedbi s ranijim prehrambenim navikama ispitanici u obje skupine značajno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. Na vegetarijanskoj prehrani značajnije je smanjen LDL kolesterol, tzv. loši kolesterol koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih žila. To je za očekivati jer je izvor većine LDL-a meso, kaže Sofi.

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku prehranu također je očekivano jer je poznato da kombinacija maslinova ulja i kompleksnih ugljikohidrata u voću i povrću koji su temelj ove prehrane smanjuje trigliceride, zaključio je.
Prehranu bismo trebali obogatiti maslinovim uljem Prehranu bismo trebali obogatiti maslinovim uljem Foto: StockFood

Pročitaj još
Pročitaj još