Prvi rujna narančaste mace slave svoj dan. Povodom njihovog praznika, čitateljice su s nama podijelile fotografije svojih zlatnih, žutih, narančastih i tigrastih maca. Od skoro 500 fotografija predivnih, šarenih i umiljatih ljubimaca, izdvojili smo 25 njuškica koje su se istaknule svojim šarmom.

  Galerija Narančaste mace čitateljica - 4 Narančaste mace čitateljica - 6 Narančaste mace čitateljica - 7 +21 Nikolina Zerdin

Narančaste mačke su zaista posebne. Iako nisu pasmina, njihova boja određuje karakter kojega jednostavno moramo voljeti. Bez obzira na to kojoj pasmini vaša narančasta maca pripada, ona će imati barem neku od osobina koja je karakteristična baš za tu boju. Mace su narančaste zbog feomelanina, pigmenta koji je zaslužan i za crvenu kosu kod ljudi.

Narančaste mace čitateljica - 4 Lucija Alošinać (Foto: Privatna arhiva)

Vlasnici narančastih maca znaju da su one glasne, pomalo agresivne, izrazito društvene, lako se socijaliziraju, ekspresno se prilagode okolini, jako vole ljude i obožavaju igru. Neka istraživanja pokazuju da je ova boja najrjeđa pa su posebno traženi kod udomitelja.

Narančaste mace čitateljica Simba, Maja Puktalović-buljan (Foto: Privatna arhiva)

Genetski, narančaste mace su najčešće dečki. Preko 80 posto narančastih maca su mužjaci pa je lako generalizirati njihov karakter. Prirodno, muški mačići su puno živahniji, dok su ženke ipak malo mirnije i plašljivije. Istraživanja su pokazala da su narančaste mačke uvijek bolje raspoložene od bijelih, ili primjerice, crnih maca.

Narančaste mace čitateljica - 12 Simba, Andrea Ban (Foto: Privatna arhiva)

Narančaste mačke - 2 I Baby Lasagna je ima u spotu: Znate li zašto su narančaste mace tako posebne?

Njihova inteligencija nas često ostavlja bez teksta jer imamo osjećaj kao da nas znaju nadmudriti. Narančaste mace mogu promijeniti raspoloženje kad nešto nije po njihovoj volji, a vlasnici će se složiti da je narančasta maca pomalo dosadna, jer nam stalno „skače po glavi“ i traži dodatnu pažnju.

Slatka mačka Zašto mačke imaju baš devet života, a ne recimo deset ili sedam?

Mačke u prosjeku spavaju 12 do 14 sati dnevno, a trećinu budnog vremena provode na dotjerivanje i pranje Slave svoj dan: Fascinantne činjenice zbog kojih ćete još više voljeti mačke

U galeriji na početku teksta pogledajte 25 najslađih njuškica naših čitateljica koje su ponosne vlasnice ovih „divljih“, ali najdražih ljubimaca.

Narančaste mace čitateljica - 20 Grga na suncu, Iva Kravčuk Mihalić (Foto: Privatna arhiva)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju