U spotu Baby Lasagne, koji će nas predstavljati na Euroviziji u Malmöu, pojavljuje se i preslatka narančasta mačka, i to bez jednog oka. U "Rim Tim Tagi Dim" pjeva kako će mu najviše nedostajati njegova mačka, pa je čak i moli da mu mijaukne natrag.

Galerija Narančaste mačke - 2 Narančaste mačke - 1 Narančaste mačke - 3 +13 Narančaste mace su razmažene, ali posebne

Baby Lasagna veliki je ljubitelj mačaka, pa je nedavno posjetio i sklonište za životinje "Udruga Goldi" u Umagu, gdje je pozirao sa simpatičnom mačkom narančaste boje.

A zašto su narančaste mačke toliko posebne? Narančaste mačke nisu pasmina, ali im je svejedno vrlo lako pronaći zajedničke karakteristike. Imaju specifičan uzorak dlake koji uključuje kombinaciju pruga, mrlja i valova pa ih zbog toga često nazivamo tigrastima i uspoređujemo s divljim mačkama. Najčešći uzorak koji krasi narančaste mace jest slovo M na glavi, a gotovo je nemoguće pronaći čisto narančastu macu.

Narančaste mačke imaju i svoj dan, a on se obilježava 1. rujna, kada se slavi Ginger Cat Appreciation Day.

Garfield, veliki obožavatelj lazanja iz popularnog stripa, Orlando, mačak iz marmelade, Orion iz filma "Ljudi u crnom", Orangey iz klasika "Doručak kod Tiffanyja" i simpatični Mačak u čizmama samo su neke od poznatih narančastih maca čije smo avanture obožavali gledati.

Više od 80 posto narančastih maca su mužjaci

Narančaste mačke boju dobivaju od specifičnog pigmenta koji se zove feomelanin, istog onoga koji je zaslužan za crvenu kosu kod ljudi. Njihovi vlasnici znaju da je pravi izazov brinuti se o maci narančaste boje. Mužjaci su izrazito glasni, pomalo agresivni, društveni i razigrani, dok su ženke ipak malo mirnije.

Narančaste mačke - 7 Obožavaju igru i vole "skakati po glavi" (Foto: Shutterstock)

Njihov izraženi karakter, razigranost i veliku želju za socijalizacijom ipak možemo generalizirati jer je više od 80 posto svih narančastih mačaka – muško.

Gen koji proizvodi narančastu boju nalazi se na kromosomu X. Ženke imaju dva kromosoma X i trebaju dvije kopije toga gena da bi boja njihove dlake bila narančasta. S druge strane, mužjacima je potrebna samo jedna kopija, pa je muških narančastih mačića puno više od ženskih.

Veliki ljubitelji hrane

Statistika pokazuje da udomitelji najčešće traže upravo narančaste mačke. Neka su istraživanja pokazala da su narančaste mace najveći ljubitelji hrane, a vjerujemo da se tim podatcima poslužio i Jim Davis, kreator stripa o Garfieldu.

Narančaste mačke - 13 Ženke su rijetke, ali su puno mirnije od mužjaka (Foto: Shutterstock)

Zanimljivo je da, bez obzira na to koje je pasmine narančasta mačka, ona će svejedno pokazivati određene navike koje su karakteristične baš za narančastu boju.

Razmaženi, ali najdraži

One su rijetko plašljive, vole ljude, obožavaju igru, tvrdoglave su i neumorne. Istraživanje koje je provelo kalifornijsko Sveučilište Berkeley navodi kako su narančaste mačke uvijek bolje raspoložene i društvenije od bijelih, ili primjerice, crnih mačaka.

Mačke u prosjeku spavaju 12 do 14 sati dnevno, a trećinu budnog vremena provode na dotjerivanje i pranje Slave svoj dan: Fascinantne činjenice zbog kojih ćete još više voljeti mačke

Isto istraživanje je pokazalo da su narančaste mačke izrazito inteligentne, ali i razmažene. Vole se maziti i traže puno pažnje, ali ako je ne dobiju, postaju mrzovoljne i vrlo lako mogu nadmudriti vlasnika. Još je jedna karakteristika tubby mačaka lijenost, pa pripazite da se vaš ljubimac ne bi jako udebljao.

Narančaste mačke - 14 Tvrdoglave su i neumorne (Foto: Shutterstock)

Od milja zvane fantomići: 20 vaših crno-bijelih maca koje su prave ljepotice Čunki i King Arthur Čunki i King Arthur Crno-bijela maca naše čitateljice +17 Mačak Felix

Sve je očarao: Perzijski mačak Ante iz Splita pobjednik je svjetske izložbe mačaka WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 15 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 18 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 11 +14 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 17

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju