Jeste li znali da narančaste mace imaju svoj praznik? Prvi rujna je rezerviran za ova posebna stvorenja pa ih nemojte zaboraviti počastiti omiljenim slatkišem i dati im dodatnu pažnju kako biste im pokazali koliko su posebne.

Galerija Narančaste mačke - 2 Narančaste mačke - 1 Narančaste mačke - 3 +13 Narančaste mace su razmažene, ali posebne

Garfield, veliki obožavatelj lazanja iz popularnog stripa, Orlando, mačak iz marmelade, Orion, iz filma „Ljudi u crnom“, Orangey, iz klasika „Doručak kod Tiffanyja“, ili simpatični Mačak u čizmama, samo su neke od poznatih narančastih maca čije smo avanture obožavali gledati.

A zašto su narančaste mačke toliko posebne? Narančaste mačke nisu pasmina, ali im je svejedno vrlo lako pronaći zajedničke karakteristike. Imaju specifičan uzorak dlake koji uključuje kombinaciju pruga, mrlja i valova pa ih zbog toga često nazivamo tigrastima i uspoređujemo s divljim mačkama. Najčešći uzorak koji krase narančaste mace je slovo M na glavi, a gotovo je nemoguće pronaći čisto narančastu macu.

Više od 80 posto narančastih maca su mužjaci

Narančaste mačke boju dobivaju od specifičnog pigmenta koji se zove feomelanin, isti pigment koji je zaslužan za crvenu kosu kod ljudi. Njihovi vlasnici znaju da je pravi izazov brinuti o maci narančaste boje. Mužjaci su izrazito glasni, pomalo agresivni, društveni i razigrani, dok su ženke ipak malo mirnije.

Narančaste mačke - 7 Obožavaju igru i vole "skakati po glavi" (Foto: Shutterstock)

Njihov izraženi karakter, razigranost i veliku želju za socijalizacijom ipak možemo generalizirati jer je preko 80 posto svih narančastih mačaka – muško.

Gen koji proizvodi narančastu boju, nalazi se na X kromosomu. Ženke imaju dva X kromosoma i trebaju dvije kopije ovog gena da bi boja njihove dlake bila narančasta. S druge strane, mužjacima je potrebna samo jedna kopija ovog pa je muških narančastih mačića puno više od ženskih.

Veliki ljubitelji hrane

Statistika pokazuje da udomitelji najčešće traže upravo narančaste mačke. Neka istraživanja su pokazala da su narančaste mace najveći ljubitelji hrane, a vjerujemo da se tim podatcima poslužio i Jim Davis, kreator stripa o Garfieldu.

Narančaste mačke - 13 Ženke su rijetke, ali su puno mirnije od mužjaka (Foto: Shutterstock)

Zanimljivo je da, bez obzira na to koje je pasmine narančasta mačka, ona će svejedno pokazivati određene navike koje su karakteristične baš za narančastu boju.

Razmaženi, ali najdraži

One su rijetko plašljive, vole ljude, obožavaju igru, tvrdoglave su i neumorne. Istraživanje koje je provelo kalifornijsko Sveučilište Berkeley navodi kako su narančaste mačke uvijek bolje raspoložene i društvenije od bijelih, ili primjerice, crnih mačaka.

Mačke u prosjeku spavaju 12 do 14 sati dnevno, a trećinu budnog vremena provode na dotjerivanje i pranje Slave svoj dan: Fascinantne činjenice zbog kojih ćete još više voljeti mačke

Narančasta mačka Jeste li primijetili slovo M na čelu? Pet razloga zašto su narančaste mace toliko posebne

Isto istraživanje je pokazalo da su narančaste mačke izrazito inteligentne, ali i razmažene. Vole se maziti i traže puno pažnje, ali ako je ne dobiju, postaju mrzovoljne i vrlo lako mogu nadmudriti vlasnika. Još jedna karakteristika tubby mačaka je lijenost pa pripazite da se vaš ljubimac ne bi jako udebljao.

Narančaste mačke - 14 Tvrdoglave su i neumorne (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju