Štikle su instant podizačice stila. Ova elegantna obuća u trenu će vašu figuru učiniti vizualno vitkijom i ženstvenijom, ali jedino ako kupite pravi par cipela. Donosimo 3 najčešćih pogrešaka kod kupovine štikli koje ne smijete učiniti

 
1. Krivi kalup. Pronašli ste štikle iz snova, no kada ste ih obuli, noga vam se nije u potpunosti uklopila u kalup. Razlog je taj što kalup ne paše obliku vašeg stopala zbog čega večer u štiklama može proći u mukama.

Ujutro je stopalo puno uže i nešto manje. Tijekom dana, u tijelu se nakuplja voda zbog čega se noga može značajno proširiti.

Ako vam stopalo nije potpuno 'sjelo' na dno cipele, odnosno ako srednji, povišeni dio stopala ne prijanja uz štiklom, nemojte ih kupovati. Kalup mora pratiti stopalo, inače u štiklama nećete dugo izdržati.

2. Jutarnji šoping. Kada se probudite, vaše tijelo je najsvježije, što se odnosi i na stopala. Ujutro je stopalo puno uže, a time i nešto manje. Tijekom dana, u tijelu se nakuplja voda zbog čega se noga može značajno proširiti.

Upravo ti dodatni milimetri su vrlo važni kod kupovine štikli. Kupite li knap cipele ujutro, postoji opasnost da vam popodne budu preuske, a ako ih pak budete nosili tijekom cijele večeri, kada stopalo dodatno otekne, štikle će vas nažuljati te će postati neizdržive za nositi.

Kod kupovine štikli, cipela bi trebala biti komotna, čak malo i velika, odnosno za pola broja veća. Provjerite koji su znakovi da nosite loše cipele kako biste bili spremni kod sljedeće kupovine.

Planirate li cijelu večer stajati u štiklama radije odaberite štikle s nižom i stabilnijom potpeticom.

3. Previsoka potpetica. Visoka potpetica izgleda vrlo elegantno. No ne dozvolite da vas ta elegancija namami na kupovinu, posebno ako štikle nosite vrlo rijetko.

Naime, ako vaše stopalo nije naviknulo na vrlo strmi kut pod kojim noga stoji u štikli, nakon vrlo kratkog nošenja osjetit ćete bol u listovima i cijelom stopalu.

Planirate li cijelu večer stajati u štiklama, radije odaberite štikle s nešto nižom, ali stabilnijom potpeticom u kojima ćete moći elegantnije hodati. Maksimalna visina potpetice za početnike trebala bi biti 7 do 10 centimetara.

SAVJET PLUS: Nove štikle vas žuljaju? Pogledajte ovaj jednostavan trik za nošenje omiljenih cipela bez boli uz koji ćete ih razgaziti. Ako želite da vaša obuća što dulje bude nosiva, provjerite najveće greške koje radimo s cipelama i tako izbjegnite njihovo oštećenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju