Na spomen proteina mnogima odmah na pamet padnu bodybuilderi i aktivni sportaši, međutim oni nisu jedini koji trebaju paziti na unos proteina. U ove tri skupine ljudi mogu se pronaći gotovo svi. Koliko je bitno piti dovoljno vode na dan, toliko je važno misliti i na pravilan unos proteina koji moraju biti sastavni dio svakog obroka. Usvojite li ova pravila, organizam će vam svakako biti zahvalan.

1. Oni koji se bore s gubitkom suvišnih kilograma

Svi koji su probali skinuti makar i nekoliko kilograma znaju da bez mnogo truda nema rezultata. Na krivi trag mogu navesti i neprovjerene informacije ili savjeti koji prate najnovije trendove u dijetama za mršavljene. Ključ pravilne prehrane, odnosno zdravog načina života zapravo je mnogo jednostavniji. Recept za uranoteženu prehranu bazira se na raznolikoj prehrani bogatoj proteinskim namirnicama, s uravnoteženim udjelom ostalih hranjivih tvari. Iz vodećih ustanova javnog zdravstva saznajemo da će rezultat do kojeg želimo doći omogućiti prehrana u kojoj su proteini zastupljeni s 20 do 30%, masti s 30 do 35% te ugljikohidrati s 40%.

Takva prehrana može ubrzati metabolizam uz gubitak 80 do 100 kalorija na dan u odnosu na prehranu s niskim udjelom proteina. Osoba koja unosi hranu bogatu proteinima osjeća sitost pa u organizam unosi količinski manje hrane, a time gubi suvišne kilograme.

2. Oni koji žele voditi računa o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani

Mnogima je teško odreći se slatke hrane, prženih krumpirića i finih pekarskih proizvoda. U zdravoj prehrani zapravo nije nužno odreći se takvih užitaka, već ih pravilno rasporediti uz unos namirnica iz ostalih skupina prehrambenih tvari. Brojna istraživanja pokazala su kako osobe koje unose dovoljno proteinskih namirnica jedu manje proizvoda poput kruha, tjestenine ili peciva. Usvojite li prehranu bogatu proteinima, na sigurnom ste putu da smanjite unos nutritivno siromašnih namirnica koje su jedan od glavnih uzročnika gomilanja kila, ali i zdravstvenih problema.

3. Pripadnici/e zrelije dobi

Na unos proteina u organizam trebali bi paziti svi, međutim pripadnici/e zrelije dobi imaju još veći izazov. Nakon 40. godine života povećana je mogućnost pojave sarkopenije – stanja u kojem dolazi do smanjenja mišićne mase. Iako se to stanje češće pojavljuje u starijoj životnoj dobi, sarkopeniji su izložene i mlađe osobe čiji su mišići dulji period neaktivni. U sprječavanju nastanka ovog stanja učinkovito pomažu proteini i njihov pravilan unos.

 

 

 

Advertisement

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju