Androgena alopecija ili nasljedna ćelavost naziv je za najčešću vrstu gubitka kose koja uglavnom pogađa muškarce. Prvi gubitak kose može se primijetiti već u dvadesetim i tridesetim godinama života, a popraćen je prorjeđivanjem vlasišta oko očnih kutova i na području krune. Evo nekoliko savjeta kako možete potaknuti rast kose i usporiti gubitak vlasi

1. Prehrana bogata proteinima i povrćem
Neugodne posljedice muške ćelavosti možete usporiti uz pravila uravnotežene mediteranske prehrane. Za rast kose potrebna vam je esencijalna aminokiselina po imenu lizin te željezo, a oba važna elementa možete naći u proteinima poput mesa, ribe, jaja i orašastih plodova.

Rast kose ubrzat će i vitamini iz B skupine koji se nalaze u širokom spektru namirnica sve od pivskog kvasca preko banana do graha i avokada. Na prorjeđivanje kose kod muškaraca, odnosno stabilizaciju njihovih hormona pozitivno djeluje i piskavica ili grčka djetelina, čije se sjemenke obično koriste kao začin u gastronomiji.

Za rast kose potrebna vam je esencijalna aminokiselina po imenu lizin te željezo, a oba važna elementa možete naći u proteinima poput mesa, ribe, jaja i orašastih plodova

2. Masaže vlasišta
Desetominutna masaža vlasišta ojačat će korijen kose i tako usporiti ispadanje vlasi. Ova vrsta masaže potiče cirkulaciju vlasišta, dovodi veće količine kisika do folikula i tako osigurava bolji rast kose. U narodnoj medicini preporučuje se masiranje vlasišta uz pomoć jabučnog octa.

Pomiješajte ocat i običnu vodu u omjeru 1:2, nanesite na mokru i opranu kosu, a nakon masaže dobro isperite.Masaža vlasišta je i odličan način da se riješite nakupljenog stresa, koji je jedan od najčešćih vanjskih faktora pretjeranog ispadanja kose.

3. Kozmetički proizvodi
Službenog lijeka protiv ćelavosti, nažalost, nema, ali postoje brojni kozmetički preparati koji će pomoći da usporite proces ispadanja kose. Ti su kozmetički proizvodi bogati aminokiselinama koji potiču rast kose i usporavaju njeno ispadanje.

DERCOS AMINEXIL PRO za muškarce iz Laboratorija Vichy sadrži formulu s trostrukim djelovanjem koja umanjuje ispadanje kose za čak 72 posto. AMINEXIL sprečava stvrdnjavanje kolagenske ovojnice oko korijena kose, molekula SP94™ ojačava vlas kose, dok aminokiselina arginin stimulira mikrocirkulaciju vlasišta i tako zaustavlja ispadanje kose.

Proizvod dolazi s ergonomskih masažnim aplikatorom od bijele bronce koji je primjeren svakom tipu vlasišta, a koji je razvijen kako bi omogućio direktnu masažu vlasišta.

Studija o utjecaju Stemoxydine:

Istraživanje je provedeno Sabouraud Health Centre na 101 muškom dobrovoljcu, starima između 18 do 55 godina sa vidljivim znakovima gubitka kose, kao važnim kriterijem za ulazak u istraživanje.

U istraživanju je korišten lonsion koji sadrži 5% Stemoxydine, inače patentirani sastojak Vichy Neogenic svakodnevnog tretmana za ponovni rast kose, i placebo lonsion koji ne sadrži Stemoxydine. Muškarci koji su sudjelovali u istraživanju, koristili su monodozu lonsiona svaki dan tijekom perioda od 3 mjeseca.

Nakon 3 mjeseca korištenja 5% Stemoxydine lonsiona na dnevnoj bazi, ispitanici su imali rast od 1700 vlasi kose u cijelom razdoblju*. Njihovo subjektivno iskustvo nakon korištenja potvrđuje značajno povećanje u volumenu i količini kose. Također, istraživanje je pokazalo kako nakon korištenja 5% Stemoxydine, muškarci lakše oblikuju svoje firzure i uređuju kosu.

Laboratorij Vichy u sklopu svoje Dercos Neogenic linije, otkrio je ključnu važnost matičnih stanica u aktivaciji rasta nove kose. Dercos Neogenic linija u sebi sadrži Stemoxydine, prva molekula za poticanje djelovanja matičnih stanica.
 


 

* Kliničko ispitivanje u usporedbi s placebom na 101 osobi - prosječna vrijednost na vlasištu s alopecijom.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju