Često zanemarivano svakodnevno hodanje u modernome svijetu rekreacije i sporta dobilo je svoju nadograđenu verziju - nordijsko hodanje. Ove godine slavi 20 obljetnicu, a na Svjetski dan pješačenja o dobrobitima hodanja porazgovarali smo s dugogodišnjim profesionalnim hodačem i voditeljem društva nordijskog hodanja Vitathlon, Hanijem Haddadom

Lako dostupno, relativno jeftino, jednostavno i veoma učinkovito, nordijsko hodanje danas je sve popularnije u svijetu, a mogu ga prakticirati gotovo svi: od djece i pretilih osoba do sportaša koji ga koriste za održavanje kondicije, starijih osoba i onih koji imaju problema s cirkulacijom te bolovima u zglobovima.

1. BROJ POKLONIKA AKTIVNOG HODANJA SVAKIM DANOM RASTE
Za razliku od običnog hodanja koje pokreće isključivo donji dio tijela, nordijsko hodanje uključuje cijelo tijelo te iznimno učinkovito djeluje na opću izdržljivost, stres, migrenu, srce, osteoporozu, pojavu dijabetesa, artritis i bolove u kralježnici - objašnjava profesor kineziologiije i profesionalni hodač Hani Haddad.

Iako se čini lako izvedivo, za nordijsko hodanje izuzetno je važna tehnika koju možete svladati u prije spomenutom društvu nordijskog hodanja Vitathlon, a u redovne grupne treninge nordijskog hodanja možete se uključiti dva puta na tjedan na tri različite zagrebačke lokacije.

Prva prezentacija nordijskog hodanja kao novog sporta bila je u Finskoj 1997. Otada do danas broj poklonika te aktivnosti narastao je na više od 30 milijuna samo u Europi.

U posljednjih nekoliko godina sve više ljudi prepoznaje važnost rekreacije i svakodnevnog kretanja, pa onda i brojka aktivnih hodača sa ili bez nordijskih štapova raste i u Hrvatskoj.

2. HODANJE JE NAJJEFTINIJA REKREACIJA

Koristite stepenice umjesto lifta, izađite iz javnog prijevoza stanicu ranije ili auto parkirajte par stotina metara od posla.

--Hani Haddad

Hodanje je najjeftiniji način tjelesne aktivnosti podsjeća nas Hani Haddad i za njega su nam potrebne samo udobne tenisice.

Stručnjaci kažu da već nakon 30 minuta hoda umjerene brzine dolazi do značajnog poboljšanja ukupnoga zdravstvenog stanja organizma.

Stoga, koristite stepenice umjesto lifta, izađite iz javnog prijevoza stanicu ranije ili auto parkirajte par stotina metara od posla te na taj način iskoristite svoju priliku za hodanje.

Korištenjem štapova za hodanje (nordijskim hodanjem) aktivira se gotovo 90 posto mišića, a kalorijska potrošnja veća je i do 40 posto. Znači, nordijskim hodanjem troši se između 400 i 500 kalorija po satu, a normalnim hodanjem 280.

3. HODANJE TOPI KALORIJE I USPORAVA STARENJE
Prema američkom CDC institutu (Centers for Disease Control and Prevention) brzo hodanje je posljednjih godina jedna od najpopularnijih metoda za reguliranje prekomjerne tjelesne težine.

Hodanje ne opterećuje gležnjeve, koljena, kukove, a rizik od upala mišića, iščašenja, lomova i drugih ozljeda je vrlo mali

A prije nekolilko dana objavljeni su i rezultati studije Sveučilišta Tufts u američkom Massachusettsu koje govori o dobrobiti hodanja za ljude treće životne dobi.

Prema njihovim rezultatima dovoljno je samo 6 minuta brzoga hodanja na dan kako bi se usporilo starenje mišića.

Za razliku od nekih drugih intenzivnijih fizičkih aktivnosti, hodanje ima mnogobrojne prednosti - ne opterećuje gležnjeve, koljena, kukove, a rizik od upala mišića, iščašenja, lomova i drugih ozljeda je vrlo mali.

Ono je idealna metoda za održavanje optimalne tjelesne težine za osobe starije životne dobi, za prekomjerno gojazne osobe, za ljude koji su loše kondicije kao i za sve ostale koji se iz određenih razloga ne mogu baviti intenzivnijim aktivnostima, a žele smršavjeti.

A za bolje rezultate u hodanje uključite i dodatne oblike tjelovježbe.

Uz dodatne vježbe - iskorake, intervale jako brzog hodanja, skipove, nošenje nekog tereta, sklekove ili trbušnjake u trajanju od samo deset minuta povećat ćete kalorijsku potrošnju za oko 100 kalorija na dan - savjetuje za kraj gospodin Haddad.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju