Prva večer modnih revija u sklopu jubilarne 30. sezone Bipa FASHION.HR-a u prekrasnom Parku skulptura zagrebačke Gliptoteke prenijela je moćnu poruku. Feminizirana i u istom trenu snažna i autentična, hrvatska moda piše nova pravila.

Posebno garden izdanje Bipa FASHION.HR-a pretvorilo je jedan od najljepših parkova u idiličnu kulisu za pravu ljetnu modnu večer u kojoj su tri dizajnerska imena prikazala svoje nove kolekcije. Publika je još jednom bila očarana majstorskim spojem boja, krojeva i nekih novih struktura.

Kolekciju s jakim utjecajem vibrantnih 80-ih godina prošlog stoljeća predstavio je brand Arileo. Pod kreativnim vodstvom Marije i Jurice Pirić, ovo modno ime sinonim je za ultimativnu ženstvenost i formu od koje zastaje dah.

Specifična disko dekada i neobične ideje tog vremena, ekspozicija boja i upečatljiv kolorit utkani su u svaku nit prepoznatljivog Arileo potpisa. Posebnost osamdesetih godina oživjela su naglašena ramena, bogati materijal žakard te kožni remeni. Uz mesing kopče i stilizirano slovo A oni savršeno naglašavaju struk i stvaraju dojam figure pješčanog sata karakteristične za modnu eru 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kako izgleda sanjiva moda, pokazao je mladi modni brand Les Émaux u svojoj novoj kolekciji logičnog naziva Rêveur ili Sanjiva. Dizajnerski duo Kristijan Žakić i Nino Sablić opisali su ženu koja je slobodna, emancipirana, lišena svakog pravila, a koja svojim modnim odabirima tako lako bježi od realiteta.

Okosnica jake kolekcije postao je akvarel, tinta prožeta kroz vlastiti print, dok je color blocking dominirao sakoima, kombinezonima, košuljama, bluzama, hlačama i haljinama. Moment plisea već se može povezati s brandom Les Émaux, a u ovoj kolekciji oduševljavaju i marame, producirane u vlastitom printu.

Grčka riječ sloboda, Eleftheria, naziv je posljednje kolekcije jednog od najpoznatijih imena domaće modne scene, Roberta Severa. Uvijek toliko intuitivan u pristupu pojmu ženstvenosti, Sever je i novom kolekcijom prenio poruku o istovremeno snažnoj i slobodnoj ženi.

Kao i uvijek Sever je osmislio raskošnu kolekciju s čak 50 total lookova, a vizualno se poigrao različitim temama i inspiracijama – od boja Afrike, meksičkog folklora, plavetnila Mediterana te antičkih motiva iz stare Grčke. Cijela kolekcija, svaki odjevni predmet kao i modni dodaci jasan su pokazatelj RS estetike koja je uvijek izrazito ženstvena, suvremena i jednostavna za nošenje.

Pri izboru materijala dizajner se uvijek povodi željom da se žene u njegovoj odjeći osjećaju posebno i udobno pa je tako za ovo ljeto izabrao kombinacije pamuka, lana, viskoze, pamučne ručno kačkane slavonske čipke te lepršave chiffone.

Kolekcija je oplemenjena nakitom i krunama od staklenih kristala i poludragog kamenja koje izrađuje Slobodan Velicki, a za torbe je ovaj put bila zadužena Vlatka Hlišć sa svojim brandom "Knot why not" koja je makrame tehnikom isplela torbe od traper traka, i od pamučno-viskozne špage, koje se savršeno uklapaju u senzualan i blago boho stil kolekcije.

Moda koja naglašava ženstvenost i slobodu duha savršeno je uokvirila prvu večer Bipa FASHION.HR-a te postala uvertira u modno ljeto koje se s nestrpljenjem očekivalo. Drugu večer modnog tjedna obilježit će tri dobro poznata dizajnerska imena BiteMyStyle by Zoran Aragović, Marina Design i Ivica Skoko, čije revije se s nestrpljenjem iščekuju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju