Stara godina ili Silvestrovo je posljednji dan u godini prema Gregorijanskom kalendaru. Spomendan je to pape Silvestra I. koji je preminuo na današnji dan – 31.12. 335. godine te je proglašen svetim. Papa je bio čak 21 godinu što je za ono vrijeme bio vrlo dug pontifikat, a neki zapisi tvrde da je bio vrlo mudar čovjek.

O njegovom životu ne zna se puno podataka, ali su se zato pričale brojne legende. Jedna od tih legenda kaže da je Silvestar I. na kršćanstvo preobratio cara Konstantina Velikog koji je navodno bolovao od neke zarazne bolesti. Kada ga je papa pokrstio, bolest se povukla, a car je dopustio kršćanstvu slobodu javnog djelovanja.

Za vrijeme njegova pontifikata u Rimu je sagrađeno nekoliko važnih crkava poput bazilike sv. Ivana Lateranskog, stare bazilike sv. Marka i bazilike sv. Križa Jeruzalemskog, a održan je i prvi crkveni sabor u Niceji.

Druga legenda kaže da je sveti Silvestar jednom prilikom oživio umirućeg bika kako bi dokazao božju prisutnost nevjernicima. Zato se danas na mnogim crtežima pod nogama Silvestra zna naći i bik.

Silvestar je latinsko ime za muškarce koje potječe od riječi silvestris, a označava nešto šumsko ili planinsko. Osobe s ovim imenom su prijateljski nastrojene, vrlo komunikativne i omiljene u društvu. Teže financijskoj slobodi, uživaju u lijepim stvarima koje život pruža, ali isto tako su društveno angažirani. Vole učiti nove stvari i neprestano usavršavaju nove vještine.

Ime Silvestar popularizirao je istoimeni animirani mačak iz serije crtića Looney Tunes koji vrijeme provodi pokušavajući uloviti ptičicu Čiči, ali i filmski akcijski junak iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća Sylvester Stallone.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju