Iako su četiri desetljeća prošla otkako je banda iz srednje škole Rydell pjesmom i plesom prodrla u srca tinejdžera diljem svijeta, "Briljantin" i dalje osvaja. Filmski mjuzikl "Briljantin" vratio je gledatelje u njihove srednjoškolske dane s dobrom djevojkom iz susjedstva Sandy (Olivia Newton-John) i zločestim Dannyjem (John Travolta).

Galerija Scena iz kultnog filma \'Briljantin\' - 1 Scena iz kultnog filma \'Briljantin\' - 5 Scena iz kultnog filma \'Briljantin\' - 8 +6 Scena iz kultnog filma 'Briljantin'  

Kada smo završili film, nismo, naravno, imali pojma kakav će utjecaj imati. Pretpostavljali smo da bi mogao dobro prolaziti kod tinejdžera ljeto ili dva, ali da će i 40 godina poslije osvajati publiku svih dobnih skupina, to nismo ni sanjali, kaže redatelj Randal Kleiser kojem je "Brilljantin" bio prvi dugometražni film.
Temeljen na brodvejskom mjuziklu o ljubavi dvoje srednjoškolaca, film je snimljen u Los Angelesu u dva mjeseca za šest milijuna dolara. Kritičari su ga sasjekli.

"Briljantin" je, međutim, zaradio 400 milijuna dolara i bio je najuspješniji filmski mjuzikl sve do pojave "Mamma Mije" 30 godina poslije. Kada je Kleiser angažirao svoj naslovni glumački par, John Travolta je već završio snimanje "Groznice subotnje večeri", ali je i dalje bio relativno nepoznat pošto film još nije krenuo u distribuciju. Suprotno, Olivia Newton-John bila je glazbena superzvijezda s nekoliko pop hitova na glazbenim ljestvicama.

I ja i John smo htjeli Oliviju, ali ona se nećkala jer je prethodno snimila znanstveno-fantastični film koji nije dobro primljen, a mislila je i da je ponešto prestara za partnericu mlađahnom Travolti, ispričao je Kleiser.
Nakon probnog snimanja i mnogo ohrabrivanja, ipak su je nagovorili da prihvati ulogu.Travolta i Newton-John ostali su bliski prijatelji do danas. Zajedno su 1983. snimili film "Dvije duše", koji je propao po svim mjerilima, a 2012. izdali su božićni album. Podupirali su jedno drugo u teškim vremenima, ona njega kada mu je 2009. umro sin, a on nju kada je bolovala od raka dojke 1990-ih godina.

Kleiser je kazao da je svoje zvijezde sretao odvojeno tijekom godina, ali trojac nikada nije bio zajedno na okupu od završetka snimanja Briljantina. Zato će se idućeg mjeseca okupiti na obilježavanju njegove 40. godišnjice u Los Angelesu.

Poslije 'Briljantina' Olivia Newton-John nastavila je glazbenu karijeru uz sporadično pojavljivanje u filmovima. Tvrdi da i danas može odjenuti tajice koje je nosila u kultnom filmu


Vjeruje da se dugovječnost "Briljantina" može pripisati njegovim univerzalnim temama, kemiji između glumaca, odličnom 'soundtracku' i nostalgiji za nevinim vremenima kada nije bilo "terorističkih napada i ubijanja".

John Travolta je doživio pad popularnosti 80-ih, ali ga je "Pulp Fiction" Quentina Tarantina 1994. pretvorio u ikonu cijelog novog naraštaja i globalnu superzvijezdu. Olivia Newton-John nastavila je glazbenu karijeru uz sporadično pojavljivanje u filmovima. Tvrdi da i danas može odjenuti tajice koje je nosila u "Briljantinu".

Tajice nisu rađene za potrebe snimanja filma već su osobno vlasništvo Olivije Newton-John, a u trenutku snimanja "Briljantina" bile su stare 25 godina.

Redatelj Randal Kleiser povremeno odlazi na projekcije "Briljantina", ali više gleda publiku i njezine reakcije nego sam film.

Film ima mnogo mana, vidim ih svaki put, ali mislim da mu to dodaje na
privlačnosti i šarmu, rekao je.

Scena iz kultnog filma \'Briljantin\' - 2 Scena iz kultnog filma 'Briljantin' (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju